Vaniljkola med havssalt – godaste julkolan

Len och perfekt mjuk kola – så lyckas du

Foto: Nna Kindbro
Vaniljkola med havssalt har en strykande åtgång.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Len och mjuk kola som smälter i munnen och så ett litet extra sting med havssalt som pricken över i. Hemgjord kola hör till favoriterna på julens gottebord.

Inte för mjuk och inte för hård. Ska kolan bli perfekt krävs en termometer. I det här receptet behöver termometern kunna mäta ända upp till 175 grader. Slå in kolabitarna i smörpapper och göm dem i kylen, annars lär de vara slut redan innan Lucia.

Vaniljkola med havssalt

Ingredienser

  • 3 dl socker

  • 1 dl glykossirap

  • 80 g smör

  • 2 dl grädde

  • 1 tsk havssalt

  • 1 vaniljstång

  • Lite havssalt att strössla ovanpå

Så här gör du

  1. Använd en vid kastrull så går det fortare. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. När sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad är den klar.

  2. Koka upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.

  3. Ta av kastrullen med socker från plattan. Rör försiktigt ned gräddblandningen, det kommer att bubbla och fräsa men det ska det.

  4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader.

  5. Gör ett kulprov för att se om kolan är lagom hård.

  6. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper och strössla havsalt på toppen. Låt svalna och stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper, annars kladdar de lätt ihop.

Så gör du kulprovet

  • Fyll ett glas med riktigt kallt vatten.

  • Droppa lite kolasmet i vattenglaset.

  • Vänta två minuter tills kolan verkligen är kall och fiska upp den. Om det går att rulla en kula är kolan klar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Julgodis

Recept

Jul

Bakning