Surströmming? Nä, fy...

MAT & DRYCK

Jovisst - "rutten fisk" på burk är Sveriges äckligaste maträtt

1 av 2

Surströmming är det äckligaste som finns.

Pölsa är det näst äckligaste.

Det visar en omröstning på Aftonbladets nättidning.

Vad säger författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren som skrivit boken "Pölsan" om det?

- Pölsa kom på andra plats va? Jag är djupt medveten om att pölsan varit en föraktad maträtt, eftersom det är inälvsmat. Folk i allmänhet tror att pölsa är det där de fick i skolbespisningen. Inälvsmat med korngryn.

Och han påpekar att inälvsmat överallt har dåligt rykte.

- Jag såg att ko-, tjur-, eller grismage, Tripe, var mycket föraktat, i en brittisk undersökning.

Hembygdsgodis

Torgny Lindgren är uppväxt i Västerbotten och det är från norra Sverige pölsan kommer.

- I min hembygd innehöll pölsan inga inälvor.

Torgny Lindgren lagar fortfarande barndomens pölsa:

- Min pölsa är en kötträtt, där man låter kött i tunna skivor koka så länge att det faller sönder så att man kan vispa ihop det med en gaffel. Krydda med svartpeppar, vinäger och rå charlottenlök.

Det är som köttmos?

- Ja, det är underbart gott.

Du tycker det är dags att pölsan får sin rättmätiga plats bland den svenska husmanskosten?

- Ja, i varje fall min pölsa, den förtjänar en rangplats.

- Allt vad människor anser om mat är ju fördomar. Det här med surströmmingen är ju det mest typiska exemplet. Jäst fisk har vi ätit sedan urminnes tider. Det är nyttig mat och det är god mat.

Vilken svensk mat är äckligast

Lars Söderberg