Semmellängd - När ni är fler

Foto: Agneta Thorsén, Thomas Carlén och Åsa Dahlgren
Sicken semla! Varje semmellängd räcker till 10–15 bitar.
MAT & DRYCK

Denna långa semmellängd passar perfekt när man har många att bjuda. Roligt och annorlunda, men lika festligt och gott som en vanlig semla.

Så här gör du Semmellängd

  1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och ägg i en bunke eller assistent. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.

  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 bitar och forma till långa längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 10–12 minuter. Låt längderna svalna på galler.

  4. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.

  5. Skär toppen av längderna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.

  6. Lägg samman de långa semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden över så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med locket och pudra florsocker över.

Recept: Hembakningsrådet samt svenska Celiakiungdomsförbundet.

Ingredienser Semmellängd

4 längder á 10–15 bitar

14–15 dl vetemjöl

1 ½ dl strösocker

125 g rumsvarmt smör

50 g jäst

2 tsk krossad kardemumma

1 ägg

5 dl mjölk

Pensling:

2 äggulor

1–1 ½ msk mjölk

Fyllning:

100 g skållad sötmandel

Inkråm från bullarna

Cirka ½ dl mjölk

200–250 g mandelmassa

Garnering:

4–5 dl vispgrädde

Florsocker

ARTIKELN HANDLAR OM