"Shiraz är en härlig smakrik druva"

MAT & DRYCK

Vinexperterna Camilla Settlin och Ulrika Karlsson chattade om vin

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Hej, nu finns både jag och Ulrika på plats för era frågor!

NN säger: Hej, skall till Frankrike i helgen och skulle gärna vilja ha tips på något riktigt gott rödvin. Gärna ett som inte är svårt att hitta.

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Hej, vi tycker att du ska leta efter mindre producenter som finns i Côte Rôtie. De brukar vara bra prissatta nere i Frankrike och är dessutom inte alltför svåra att få tag på. Beroende på vart du skall i landet så är det alltid kul att prova något lokalt.

annika säger: Hej Camilla! Vi ska iväg på middag hos mina svärföräldrar i helgen, och tänkte ta med oss en flaska vin som gåva. Har du något tips på något gott? Gärna någon nyhet. Prisklass ca 100 kr

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Ett relativt nytt vin är Chaminé från Portugal. Kostar 79 kronor och är verkligen trevligt till smakrika kötträtter.

malin säger: Jag gillar ett australiensiskt vin som heter Prospect Hill, vet du något som är likvärdigt?

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Det är ett härligt och mycket prisvärt vin av druvan pinot verdot. Prova Rosemount Shiraz Cabernet för 71 kr. Gott vin från samma område.

KLINGA1 säger: Hej Camilla Vi ska äta krabba i helgen och vill ha ditt råd på ett passande mousserande vin, by the way känner jag igen ditt namn från Saltmagasinet och blå köket i Västervik MVH ingemar

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Ett gott mousserande vin är Carrington Brut eller varför inte Tommasi Brut, båda kostar under hundralappen.

Gunnar säger: Goda vita viner från Sicilien - finns det i Sverige? Jag drack en sådan underbar Chardonnay när jag var där, som inte var särskilt dyr heller.

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Det finns det och inte är det dyra heller. Prova Rapitalá Piano Maltese för 79 kr. En höjdare är även Planeta Chardonnay alldeles fantastiskt. Dock blir priset några hundralappar och det lanseras måndagen den 7 februari.

pär säger: Hej jag och några kompisar tänkte styra upp en tacos middag. Vilket vin kan du rekommendera till det? som kostar mellan 50-150 kr

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Tacos är relativt kryddigt så ett mjukare vin tycker jag funkar ganska bra. Footsteps Merlot från Australien är ett alternativ. Gran Lurton Cabernet Sauvignon Gran Reserva för 94 kr från Argentina är ett annat.

Nicklas säger: Jag vill gärna få förslag på röda viner från La Graves - distriktet, känner du till några?

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Vet inte riktigt om du menar Graves i Bordeaux eller kanske någon härlig skidort?

Mette säger: Hej!

Vad tycker du är bäst att äta till detta vin : Bin 555 Chiraz, det är ett Australiensiskt vin!?

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Shirazdruvan är en härlig smakrik druva, ofta med en hel del peppartoner. Jag skulle äta en smakrik kötträtt, gärna med mjukare smaker och inte allför kryddig. Prova även till fågel, typ anka eller duva.

Tobias säger: hej tänkte bara höra om det går bra att lagra en Riesling Hugel? har tänkt att spara den ett tag

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Några år funkar alltid, men dröj inte allför länge. Den är god och fräsch som ung.

Anne säger: För mig har riesling varit ett sliskigt tyskt vin, men har blivit mer och mer nyfiken på det och vad jag ser i USA, och även Australien (?) så kommer det mer och mer. Vilket riesling-vin skulle du rekommendera i allmänhet?

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Riesling från Alsace är toppen men även de torra från Tyskland. Ett alternativ är Georg Breuer Riesling Sauvage för 103 kr. Eller Trimbach Riesling för strax över hundralappen. Fantastiska viner som verkligen visar druvans karaktär.

Caroline säger: Jag ska bjuda vänner på en rätt med kyckling och soltorkade tomater.. vad rekommenderar du för rött vin till det?

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Låter gott ... Skulle ta ett smakrikt rött från Argentina, Alamos Malbec för 89 kronor.

Jeppe säger: Vitt vin till kött? Är det tabu eller ok numera?

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Det kanske inte är den allra bästa kombinationen men om det är vad man gillar så givetvis är det okej. Jag skulle välja ett smakrikt vitt, typ en ekfatslagrad chardonnay från Australien eller Kalifornien.

Carl säger: Hej vi ska ha en stor middag för 20 personer, nyu letar jag efter ett alkoholfritt alterna tiv till maten.....

Förrätt: laxtoast med sallad

Varmrätt: Smördegsinbakad oxfile med duchesspotatis och rödlöksmarmelad.

efterrätt: Kaffeost ( råmjölk i ugen) med hjortronsylt.

Även tips på alkoholhaltigt vin vore tacksamt....

Mvh. Carl

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Oj då ska vi se. Till förrätten så kan ni prova så kan ni prova det vita vinet Sutter Home fre Chardonnay för 39 kr, annars blir det vita Blanc de Blanck från Alsace för 85 kronor gott till. Till varmrätten rekommenderar vi det röda alkoholfria Inglenook St Regis Cabernet Sauvignon eller det för alkoholhaltigt vin kan du köpa Roodeberg från Sydafrika. Gott! Till desserten får det nog bli ett extra gott kaffe eller god tesort, och när det gäller alkoholhaligt så kan du välja en Baumes-de-Venice, gjort på druvan muscat.

Moderator säger: Sista frågan för i dag kommer från Chablis.

Chablis säger: Hej! Jag skulle vilja ha ett tips på ett bra, fylligt runt rödvin som man kan dricka i goda vänners lag, dock ej till mat, utan mer som sällskapsvin... Tack!

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Prova gärna Allesverloren Tinta Barocca från Sydafrika för 99 kronor. Så gott!

Moderator säger: Stort tack till Camilla och Ulrika och till alla er som chattade!

   Camilla Settlin och Ulrika Karlsson säger: Tack för idag - ha det så bra!