Biff à la Lindström – klassiskt recept
Biff à la Lindström serveras med stolthet på såväl finare restauranger som vägkrogar. Biffarna får smak av hackade rödbetor i de här klassiska rätten som serveras med kokt potatis, sky och grönsallad.
Biff à la Lindström – recept
Ingredienser
- 2 kall kokt potatis, till smeten
- 800 g potatis, som tillbehör
- 1 lök
- 2 inlagd rödbeta
- 500 g nötfärs
- 3 ägg
- 1 dl vispgrädde
- 3 msk kapris
- 3 g smör
- 1 tärningar oxbuljong, eller 1.5 msk fond/tärning
- salt
- vitpeppar
Gör så här
Historien om biff à la Lindström
Rysk kapten, kaféägare eller skådis? Vem var egentligen denne Lindström? Hur gick det till när han blev upphovsmakare till en av våra mest klassiska rätter? Teorierna är många kring hur rätten fick sitt namn, men två av dem har befäst lite extra.
1. Ryssen Lindström.
Enligt den kanske mest spridda teorin ska den svenska klassikern faktiskt ha ryskt ursprung. Och både kaprisen och rödbetorna talar för att inspirationen faktiskt kommer från öst.
Kapten Henrik Lindström föddes och växte upp i Sankt Petersburg under den andra halvan av 1800-talet. Den fjärde maj 1862 ska Lindström ha besökt Hotell Witt i Kalmar tillsammans med några svenska vänner. Han ville då introducera en rysk rätt som han brukade äta i sin hemstad.
Till bordet fick vännerna ingredienserna och fick göra sin egna biffar som hotellets kock sedan tillagade – och resten är historia. Sedan den dagen ska biff a la Lindström ha haft en given plats på Hotell Witts.
2. "Tysta Mari" Lindström
Maria Christina Lindström grundade år 1834 kaféet Tysta Mari i korsningen Drottninggatan/Jakobsgatan i Stockholm. Och det finns dem som menar att den svenska biffen har sitt ursprung just där. Precis som rätten biff a la Lindström har kaféet blivit en del av Sveriges historia. Kaféet stängdes 1954 i samband med att lokalen i Kronprinsens stall revs när Tegelbacken byggdes om, men än finns spår av Tysta Mari kvar att hitta huvudstaden – bland annat i form av gångvägen Tysta Marigången vid Tegelbacken.
Men det är inte de enda teorierna kring rättens uppkomst. Den norske polarkocken Adolf Henrik Lindström och skådespelare Karl Gustav Lindström brukar även dem nämnas som upphovsmakare.
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Därför heter salladen Waldorf...
Upptäck Sverige med landskapsrätterna
Här är maten som googlats mest i år
Så piggar upp du upp vintern med rätt mat
Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Här är Årets rätt 2020
Recept som passar bra till valrysaren
Älskade julmat – alla goda recept för ett mysigt julbord
Carl Jan Granqvist bästa våffeltips på våffeldagen
Laga vegetariskt – mycket enklare än du tror
Allt du vill veta om tacos
Recept som hjälper dig att matsmarta
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Champagneglas: Så väljer du rätt
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips
Enkel och snabblagad lunch hemma
Christin Kashou om vinsten: ”Extremt känslosamt”

Därför är viltkött så klimatsmart
Tre recept inför helgens middagar
Tillbehöret som får linssoppan att lyfta





2 h
Sparrispaj med färskost, oliver och tomat





1 h
Grönsakssoppa med frikadeller





30 min
Kotletter med vitt vin oliver och färsk pasta





30 min
Nyttig risotto med fräscha grönsaker





45 min