En svensk klassiker - men ursprunget är oklart.
En svensk klassiker - men ursprunget är oklart.

Biff à la Lindström – klassiskt recept

4 (2 röster)

Middagstips

Biff à la Lindström serveras med stolthet på såväl finare restauranger som vägkrogar. Biffarna får smak av hackade rödbetor i de här klassiska rätten som serveras med kokt potatis, sky och grönsallad.

Biff à la Lindström – recept

  • Ingredienser

  • 2 kall kokt potatis, till smeten
  • 800 g potatis, som tillbehör
  • 1 lök
  • 2 inlagd rödbeta
  • 500 g nötfärs
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk kapris
  • 3 g smör
  • 1 tärningar oxbuljong, eller 1.5 msk fond/tärning
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Av: 

Sofia Börjesson

Historien om biff à la Lindström

Rysk kapten, kaféägare eller skådis? Vem var egentligen denne Lindström? Hur gick det till när han blev upphovsmakare till en av våra mest klassiska rätter? Teorierna är många kring hur rätten fick sitt namn, men två av dem har befäst lite extra.

1. Ryssen Lindström.

Enligt den kanske mest spridda teorin ska den svenska klassikern faktiskt ha ryskt ursprung. Och både kaprisen och rödbetorna talar för att inspirationen faktiskt kommer från öst.

Kapten Henrik Lindström föddes och växte upp i Sankt Petersburg under den andra halvan av 1800-talet. Den fjärde maj 1862 ska Lindström ha besökt Hotell Witt i Kalmar tillsammans med några svenska vänner. Han ville då introducera en rysk rätt som han brukade äta i sin hemstad.

Till bordet fick vännerna ingredienserna och fick göra sin egna biffar som hotellets kock sedan tillagade – och resten är historia. Sedan den dagen ska biff a la Lindström ha haft en given plats på Hotell Witts.

2. "Tysta Mari" Lindström

Maria Christina Lindström grundade år 1834 kaféet Tysta Mari i korsningen Drottninggatan/Jakobsgatan i Stockholm. Och det finns dem som menar att den svenska biffen har sitt ursprung just där. Precis som rätten biff a la Lindström har kaféet blivit en del av Sveriges historia. Kaféet stängdes 1954 i samband med att lokalen i Kronprinsens stall revs när Tegelbacken byggdes om, men än finns spår av Tysta Mari kvar att hitta huvudstaden – bland annat i form av gångvägen Tysta Marigången vid Tegelbacken.

Men det är inte de enda teorierna kring rättens uppkomst. Den norske polarkocken Adolf Henrik Lindström och skådespelare Karl Gustav Lindström brukar även dem nämnas som upphovsmakare.

LÄS VIDARE

Oxrullader med gräddsås och pressgurka

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Svenska recept

Köttfärsrecept

Huvudrätter

Husmanskost

MER OM GODARE

Därför heter salladen Waldorf...

Upptäck Sverige med landskapsrätterna

Här är maten som googlats mest i år

Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Här är Årets rätt 2020

Recept som passar bra till valrysaren

Älskade julmat – alla goda recept för ett mysigt julbord

Carl Jan Granqvist bästa våffeltips på våffeldagen

Laga vegetariskt – mycket enklare än du tror

Allt du vill veta om tacos

Recept som hjälper dig att matsmarta

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Julens klassiker à la Niklas Ekstedt

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Enkel och snabblagad lunch hemma

Christin Kashou om vinsten: ”Extremt känslosamt”

Därför är viltkött så klimatsmart

Tre recept inför helgens middagar

Tillbehöret som får linssoppan att lyfta

2 h

Sparrispaj med färskost, oliver och tomat

1 h

Grönsakssoppa med frikadeller

30 min

Kotletter med vitt vin oliver och färsk pasta

30 min

Nyttig risotto med fräscha grönsaker

45 min