Historien om biff à la Lindström

avSofia Börjesson

Foto: PÄR JOHANSSON
En svensk klassiker - men ursprunget är oklart.

Biff à la Lindström – det är en av vårt lands mest älskade rätter och den serveras med stolthet på såväl finare restauranger som vägkrogar.
En svensk klassiker som inte är alltför komplicerad.
Laga receptet och läs historian om Lindström:

Biff à la Lindström – recept

Portioner: 4 personer Tillagningstid: 40 min

Ingredienser:

 • 2 kalla kokta potatisar till smeten

 • 800 g potatis som tillbehör

 • 1 liten lök

 • 2 stora inlagda rödbetor

 • 500 g nötfärs

 • 3 ägg

 • 1 dl vispgrädde

 • 3 msk kapris

 • 3 msk smör

 • 1 tärning oxbuljong eller 1,5 msk flaskfond

 • Salt

 • Vitpeppar

Gör så här:

 1. Sätt igång potatiskoket.

 2. Skala och riv de kokta potatisarna till smeten ner i en bunke. Har du inga kokta på lager så koka motsvarande mängd tärnad potatis ett par minuter. Lägg i en sil, spola av med kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Mosa sedan med en gaffel.

 3. Skala löken och riv den ner i bunken.

 4. Finhacka rödbetorna. En lägger du till smeten i bunken. Den andra är till såsen.

 5. Lägg även nötfärsen, äggen, grädden och hälften av kaprisen i bunken. Salta, peppra och blanda ordentligt. Smeten blir ganska lös. Strunta i grädden om du vill ha fastare biffar.

 6. Forma åtta höga biffar av färsen. Bryn dem i 2 msk smör på båda sidor på ganska hög värme. Dra sedan ner och stek 4 minuter per sida men vänd biffarna då och då så att de inte bränner fast.

 7. Koka upp 3 dl vatten med buljongtärningen/fonden. Lägg i de överblivna hackade rödbetorna och kaprisen.

 8. Servera med kokt potatis, rödbets/kapris-skyn och grönsallad. 

Här är skrönorna, eller historien, om biff à la Lindström.

Rysk kapten, kaféägare eller skådis? Vem var egentligen denne Lindström?

Hur gick det till när han blev upphovsmakare till en av våra mest älskade rätter?

Teorierna är många kring hur rätten fick sitt namn, men två av dem har befäst lite extra.

Ryssen Lindström

Enligt den kanske mest spridda teorin ska den svenska klassikern faktiskt ha ryskt ursprung. Och både kaprisen och rödbetorna talar för att inspirationen faktiskt kommer från öst.

Kapten Henrik Lindström föddes och växte upp i Sankt Petersburg under den andra halvan av 1800-talet. Den fjärde maj 1862 ska Lindström ha besökt Hotell Witt i Kalmar tillsammans med några svenska vänner. Han ville då introducera en rysk rätt som han brukade äta i sin hemstad.

Till bordet fick vännerna ingredienserna och fick göra sin egna biffar som hotellets kock sedan tillagade – och resten är historia. Sedan den dagen ska biff a la Lindström ha haft en given plats på Hotell Witts.

"Tysta Mari" Lindström

Maria Christina Lindström grundade år 1834 kaféet Tysta Mari i korsningen Drottninggatan/Jakobsgatan i Stockholm. Och det finns dem som menar att den svenska biffen har sitt ursprung just där. Precis som rätten biff a la Lindström har kaféet blivit en del av Sveriges historia. Kaféet stängdes 1954 i samband med att lokalen i Kronprinsens stall revs när Tegelbacken byggdes om, men än finns spår av Tysta Mari kvar att hitta huvudstaden – bland annat i form av gångvägen Tysta Marigången vid Tegelbacken.

Men det är inte de enda teorierna kring rättens uppkomst. Den norske polarkocken Adolf Henrik Lindström och skådespelare Karl Gustav Lindström brukar även dem nämnas som upphovsmakare.

ARTIKELN HANDLAR OM