Så gör du veganska köttbullar i gräddsås

5 (1 röst)

När folket röstade fram årets bästa matblogg så valde de bort köttet.
På sex år har ”Jävligt gott” öppnat upp mångas ögon för vegetariska rätter.
Testa Gustav Johanssons populäraste recept – veganska köttbullar i gräddsås.

Gräddstuvade veganska köttbullar

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Bullarna

  • 325 g anamma vegofärs
  • 1.5 dl ströbröd
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 2 dl oatly havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1.5 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 12 korn kryddpeppar, mortlade
  • smör, mjölkfritt (att steka i)
  • salt och svartpeppar
  • Gräddsåsen

  • 3 dl oatly havregrädde
  • 1.5 msk grönsaksfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé, vegansk (med pektin istället för gelatin)
  • 1 msk kinesisk soja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

avJohn Edgren

Matbloggpriset med över 100 nominerade

Matbloggspriset utsåg vinnare i sex kategorier, läs mer här. Först ut var dock ”Folkets val”, med över 100 nominerade bloggar. Segrare blev ”Jävligt gott”.

– Det är sjukt kul att 12 300 personer har tagit ställning för mig. Det är hedrande och värmande, säger Gustav Johansson.

Föga överraskande är den populäraste bloggen 2016 helt vegetarisk. Hemma på Kungsholmen utvecklar Gustav konstant nya recept, och helst ska stressade småbarnsföräldrar kunna laga dem på 40 minuter.

– Det räcker uppenbarligen inte med att gröna rätter är bra för djuren, miljön och för hälsan. De flesta vet ju om det här, men de måste också uppleva att vegetarisk mat kan vara riktigt jäkla gott att äta – och enkelt att laga. Det här försöker jag nå ut med, säger han.

Många vill laga grönt

Utvecklingen har gått framåt. I dag har de flesta en vegetarian i sin vänskapskrets eller familj – och butikernas utbud har förbättrats radikalt. Samtidigt har många icke-vegetarianer insett fördelarna med att laga gröna recept.

– Jag tror väldigt lite på det här med pekpinnar. Miljöaspekten får många att välja bort kött ett par dagar i veckan, det är jättebra och jätteroligt. När jag startade bloggen för sex år sedan så var det för att jag själv ville lära mig att laga vegetariskt. Nu vill jag inspirera och visa att man exempelvis kan återskapa svensk husmanskost, säger Gustav.
 

Gör rätterna han växte upp med

Han har hunnit med två kokböcker, där den ena heter just ”Jävligt God Husman”. Det andra verket är ”Jävligt God BBQ”.

– Med bloggen har jag velat hitta tillbaka till de klassiska rätterna som jag åt när jag växte upp – från att rulla egna köttbullar, till att laga pappas pitepalt. Bara för att jag är vegetarian så vill jag inte ändra hela min identitet, säger han.

Gustav har experimenterat för att hitta ersättningar till alla köttråvaror, och samtidigt hamna nära originalet. Tricket handlar om att få till den umamismak som köttet har, och produkter som soja och torkad shitakesvamp kan ge den smakbotten som behövs.

Från boeuf bourguignon till sill

Ett av Gustavs mästerverk är en boeuf bourguignon. Till jul kan du testa hans senapssill på aubergine. Nedan hittar du dock ett av bloggens populäraste recept – köttbullar i gräddsås som är helt veganska. De ger garanterat stilpoäng.

Vad är det då man inte ska bjuda på, som vegetarianerna är evinnerligt trötta på? Två exempel är chèvre chaud – gratinerad getost, eller rödbetor med får- eller getost. Bland varmrätterna är svamprisotton ofta det enda alternativet på restaurangen. Undvik också ugnsrostade grönsaker som solonummer, för även vegetarianer vill ha sitt sovel.

ARTIKELN HANDLAR OM