Så gör du veganska köttbullar i gräddsås

avJohn Edgren

MAT & DRYCK

Vinnare av "Folkets val"

När folket röstade fram årets bästa matblogg så valde de bort köttet.
På sex år har ”Jävligt gott” öppnat upp mångas ögon för vegetariska rätter.
Testa Gustav Johanssons populäraste recept – veganska köttbullar i gräddsås.

Gräddstuvade veganska köttbullar

Ingredienser till bullarna:

 • 325 g Anamma vegofärs

 • 1,5 dl ströbröd

 • 1,5 msk potatismjöl

 • 2 dl Oatly Havregrädde

 • 1/2 – 1 dl vatten

 • 1 gul lök

 • 1,5 msk god grönsaksfond

 • 1 msk kinesisk soja

 • 10-12 korn kryddpeppar mortlade

 • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)

 • Salt och svartpeppar

Ingredienser till gräddsåsen:

 • 3 dl Oatly havregrädde

 • 1,5 msk grönsaksfond

 • 1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)

 • 1 msk kinesisk soja

 • Salt och svartpeppar

Gör såhär:

 1. Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.

 2. Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.

 3. Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.

 4. Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig.

 5. Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter.

 6. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Serveras med potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Matbloggpriset med över 100 nominerade

Matbloggspriset utsåg vinnare i sex kategorier, läs mer här. Först ut var dock ”Folkets val”, med över 100 nominerade bloggar. Segrare blev ”Jävligt gott”.

– Det är sjukt kul att 12 300 personer har tagit ställning för mig. Det är hedrande och värmande, säger Gustav Johansson.

Föga överraskande är den populäraste bloggen 2016 helt vegetarisk. Hemma på Kungsholmen utvecklar Gustav konstant nya recept, och helst ska stressade småbarnsföräldrar kunna laga dem på 40 minuter.

– Det räcker uppenbarligen inte med att gröna rätter är bra för djuren, miljön och för hälsan. De flesta vet ju om det här, men de måste också uppleva att vegetarisk mat kan vara riktigt jäkla gott att äta – och enkelt att laga. Det här försöker jag nå ut med, säger han.

Många vill laga grönt

Utvecklingen har gått framåt. I dag har de flesta en vegetarian i sin vänskapskrets eller familj – och butikernas utbud har förbättrats radikalt. Samtidigt har många icke-vegetarianer insett fördelarna med att laga gröna recept.

– Jag tror väldigt lite på det här med pekpinnar. Miljöaspekten får många att välja bort kött ett par dagar i veckan, det är jättebra och jätteroligt. När jag startade bloggen för sex år sedan så var det för att jag själv ville lära mig att laga vegetariskt. Nu vill jag inspirera och visa att man exempelvis kan återskapa svensk husmanskost, säger Gustav.
 

Gör rätterna han växte upp med

Han har hunnit med två kokböcker, där den ena heter just ”Jävligt God Husman”. Det andra verket är ”Jävligt God BBQ”.

– Med bloggen har jag velat hitta tillbaka till de klassiska rätterna som jag åt när jag växte upp – från att rulla egna köttbullar, till att laga pappas pitepalt. Bara för att jag är vegetarian så vill jag inte ändra hela min identitet, säger han.

Gustav har experimenterat för att hitta ersättningar till alla köttråvaror, och samtidigt hamna nära originalet. Tricket handlar om att få till den umamismak som köttet har, och produkter som soja och torkad shitakesvamp kan ge den smakbotten som behövs.

Från boeuf bourguignon till sill

Ett av Gustavs mästerverk är en boeuf bourguignon. Till jul kan du testa hans senapssill på aubergine. Nedan hittar du dock ett av bloggens populäraste recept – köttbullar i gräddsås som är helt veganska. De ger garanterat stilpoäng.

Vad är det då man inte ska bjuda på, som vegetarianerna är evinnerligt trötta på? Två exempel är chèvre chaud – gratinerad getost, eller rödbetor med får- eller getost. Bland varmrätterna är svamprisotton ofta det enda alternativet på restaurangen. Undvik också ugnsrostade grönsaker som solonummer, för även vegetarianer vill ha sitt sovel.

ARTIKELN HANDLAR OM