Foto: Tine Guth Linse
Napoleonbakelse

Napoleonbakelse – en riktig kondisklassikern

5 (1 röst)

Napoleonbakelse – en rikitgt klassisk bakelse som för många varit förstahandsval vid konditoribesöket. Recept ur bakboken Gofika av Jan Hedh.

Världens mest berömda bakelse, även kallad tusenbladsbakelse. Blanda gärna lite grädde i vaniljkrämen för att lätta upp den en smula. Den här varianten av bakelsen har äppelsylt i botten och svartvinbärs- eller hallonsylt under glasyren.

Recept på vaniljkräm hittar du här: Vaniljkräm

Napoleonbakelse

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Äppelsylt

  • 1 citron
  • 1 l vatten
  • 1 kg äpplen, gröna, syrliga
  • strösocker, hälften så mycket som äppelpurén väger
  • Vispad grädde

  • 5 dl vispgrädde
  • 25 g florsocker
  • 5 g vaniljsocker
  • Snabbsmördeg

  • 500 g osaltat smör
  • 500 g vetemjöl
  • 1.5 tsk salt
  • 2 äggulor
  • 2 dl vatten, kallt
  • 2 tsk citron, pressad saft eller vitvinsvinäger
  • Vattenglasyr

  • 2.5 dl florsocker
  • 4 tsk citron, och lite ljummet vatten
  • Montering

  • 100 g hallonsylt
  • 1 sats vattenglasyr
  • 150 g äppelsylt
  • vaniljkräm
  • vispad grädde

Gör så här

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept