Raggmunkar med fejkon

avAftonbladet

Foto: Simon Bajada
Raggmunkar med fejkon.

Riktigt bra raggmunkar kan vara bland det bästa som finns. 

– Det enda problemet är att de tenderar att vara aningen åt det ohälsosamma hållet. I alla fall om de steks så som jag lärde mig av en kock som arbetar på lunchrestaurangen i Sandvikens Folkets hus där de varje tisdag steker raggmunkar på cirka fyrtio liter smet... Enligt honom ska en äkta raggmunk mer eller mindre friteras i smör för att få de där riktigt krispiga kanterna. Och banne mig om det inte funkar minst lika bra i vegansmör, säger matbloggaren Gustav Johansson.

För det gör det. Och visst kan du steka dina raggmunkar i rimliga mängder smör om du vill. Men då blir det inte alls lika magnifikt.

Recept från Gustav Johanssons nya kokbok ”Vegansk husmanskost, Vardagsrätter – Klassiker – Högtidsmat” (Bonnier fakta).

Raggmunkar med fejkon

Antal: 4–6 portioner

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 4 dl havredryck

  • 5 msk kikärtsspad

  • 1 tsk salt

  • 800 g fast potatis

  • vegansmör att steka i

Till servering:

  • skivat fejkon (se separat recept, nedan)

  • 3 dl färska lingon eller andra bär hoprörda med 1–1,5 dl socker

Gör så här:

  1. Blanda ihop mjöl, havredryck, kikärtsspad och salt i en bunke och låt dra en stund.

  2. Skala under tiden potatisen och riv den grovt på rivjärn direkt ner i bunken med smet.

  3. Hetta upp rikligt med vegansmör i en stekpanna. Häll i 0,5–1 dl smet per raggmunk och stek på hög värme tills de blivit genomstekta och gyllenbruna på undersidan. Platta till potatisrivet med stekspaden så att det inte hamnar i en klump mitt i raggmunken.

  4. Låt svalna något innan du serverar dem så sätter sig konsistensen bättre.

  5. Servera mede fejkon och lingon.

Skivat fejkon

  • 230 g rökt tofu

  • 2 msk ljus soja

  • 1 tsk liquid smoke

  • 1 tsk agavesirap

  • 2 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Skär tofun i skivor och lägg i en plastpåse tillsammans med övriga ingredienser och låt marinera i 30 minuter.

  2. Häll hela påsens innehåll i en stekpanna och stek tills all marinad har absorberats av tofun och den blivit knaprig, utan att brännas.

ARTIKELN HANDLAR OM