Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Skåpmat – så lagar du god mat av konserver

Uppdaterad 2021-02-03 | Publicerad 2021-02-01

Jenny Damberg vill lyfta fram konserven som  en smart och god matlagningsingrediens.

De är billiga, har mycket smak och håller i en evighet. Trots det har konserver låg status i matlagningen.

I sin nya kokbok Den nya skåpmaten vill matprofilen Jenny Damberg visa hur matlagningen blir både enklare och roligare med hjälp av konserver.

– Det finns så många otroligt goda ingredienser och inläggningar, säger Jenny Damberg.

Kokboksförfattaren och journalisten Jenny Damberg tycker att konserver har ett oförtjänt dåligt rykte. Bosatt på en ö, långt från mataffären, var hon ofta utlämnad till att laga mat av det som fanns hemma i skåpen.

– Jag försökte hanka mig fram och upptäckte att konserverna var mina bästa vänner. Har man till exempel inte färska örter hemma men en burk currypasta, ja då går det att få levande smaker ändå.

  • Nu har du har skrivit en hel kokbok om skåpmat och att laga mat av konserver, varför då?

– Det kändes som en kul och spännande utmaning att utgå från något som är illa sett. Konserver har lite dåligt rykte. Rysk kaviar är förstås också en konserv men över lag har de lite låg status. Jag tyckte också att det saknades en sådan kokbok. Själv använder jag ofta konserver som smaksättare och som en grundbult i matlagningen.

  • Vad är en konserv egentligen?

– En konserv är en produkt som är packad på ett sådant sätt att hållbarheten förlängs avsevärt.

Även tortillabröd är en konserv

Det är lätt att tänka att konserver bara är plåtburkar med tråkiga grönsaker men det är så mycket mer menar Jenny.

– Kokboken handlar om skåpmat och det är inte bara konserver. utan även inläggningar som surkål och oliver och vakuumförpackat som tortillabröd. Tortillabröd går att använda både som pizzabotten, varma mackor och att steka i olja som chips.

Jenny lagar inte mat med enbart konserver, det är mer av en bas i matlagningen. Till exempelvis tortilla tuna melts behövs det ost men annars hittar hon resten av ingredienserna i skafferiet.

– Jag tycket att det ofta blir förvånansvärt gott med konserver när jag kryddar upp dem och använder ordentliga smaksättare. Det är så enkelt att köpa dyra råvaror men också lätt att man blir besviken om det inte blir som man tänkt. Konserver har man oftast inte så höga förväntningar på och då kan man i stället bli överraskad. Jag kan bli glad av hur gott det blir när man steker majs i smör och chiliflakes.

”Oftare besviken på färsk mat”

Konserver ligger inte bara plåtburkar. Det kan vara glasburkar, tetrapak eller de senaste som är mjuka förpackningar för bland annat oliver, tonfisk och bönor.

Jenny har en hel del favoritkonserver.

– Ja, surkål och mjölksyrad gurka som är inlagd med vitlök gillar jag. Och alla varianter av tomater på burk. Och så en massa smaksättare så klart.

Många kockar brukar rekommendera att köpa de dyrare Marzano-tomaterna på burk men Jenny tycker inte att skillnaden i smak är så jättestor.

– Lite är det nog och jag brukar inte köpa de allra billigaste men det är inte så stor skillnad att jag bryr mig. Det är sällan jag blir besviken på kvalitén på konserver. Enda gången har nog varit när jag köpt den billigaste tonfisken av mataffärens eget märke. Den innehöll inte ens bitar av tonfisk utan bara små korta bruna trådar i en gegga som luktade kattmat. En fruktansvärd konservupplevelse. Men jag blir oftare besviken på färsk mat, kyckling som luktar illa och avokado som är brun.

Stark tradition i Sydeuropa

Överlag tycker Jenny att det är bra kvalitet på konservernas innehåll.

– Jag tycker att majs på burk är godare än djupfrysta majs. Däremot äter jag hellre frysta gröna ärtor och haricots verts än konserverade.

Hemma i Jennys skafferiet trängs burkarna på hyllorna. Det finns en hel del som hon alltid vill ha tillgång till.

– Majs, olika tomater, kronärtskockor, oliver, sardeller, tonfisk och surkål. Ett gäng olika bönor, kikärter och inlagd gurka. Sylt och marmelader, det är ju också konserver. Smaksättare på burk vill jag också ha hemma som kimchi, tahini och currypasta. Pressad lime och citron är också bra. Då är det enkelt att sno ihop en dressing till ugnsrostade grönsaker till exempel. Majonnäs vill jag också ha hemma.

  • Hur ser man på konserver runt om i världen?

– Det är svårt att säga men i Spanien och Frankrike har man en stark tradition med fisk- och skaldjurskonserver som inte alls har den enkla eller billiga stämpeln på sig. De serveras ofta i barer som delikatesser. Min teori är att i Sverige har vi, och har haft, en ganska strikt krogkultur vilket kanske gjort att det inte varit naturligt att äta något litet på samma sätt, nu har det i och för sig blivit ändring på det under senare år. I Spanien har de också väldigt fina bönor och goda fruktinläggningar. Ska vi laga mexikanskt i Sverige är det tacksamt med alla salsor på burk. I den centraleuropeiska matkulturen finns också många goda konserver som surkål, paprikor, ajvar och gulaschkräm. Det finns så mycket som är gott och bra.

Jenny Damberg

  • Ålder: 38.
  • Bor: Björkö utanför Norrtälje.
  • Yrke: Journalist och kokboksförfattare.
  • Instagram: @godaburkar.
Jenny Damberg med sin nya bok.

Jenny Damberg med sin nya kokbok Den nya skåpmaten, Ordfront förlag.

10 tips på smarta konserver och skafferimat

  1. Citron på flaska
  2. Vitlökspasta på tub
  3. Färdigkokta linser
  4. Tortillabröd i påse
  5. Sötad kondenserad mjölk
  6. Sriracha
  7. Majskorn
  8. Hela körsbärstomater
  9. Surkål
  10. Makrill i tomatsås

Följ ämnen i artikeln