Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

5 (1 röst)

”Ägg och bacon är en klassisk kombination och det är väldigt skönt att slippa ge upp den bara för att man vill försöka äta lite bättre här i livet”, säger matbloggaren Gustav Johansson och tipsar om en smarrig vegansk brunch.

Antal: 4 portioner

Äggröra och bacon

”I min version får tofu ikläda sig rollen som både grisen och ägget, hanterad på två väldigt olika sätt. I bägge fall vill du använda en naturell fast tofu, som i äggets falls mulas och stuvas med havregrädde till en äggröreliknande konsistens och i fläskets fall så skär vi tunna skivor som marineras i en fet, rökig och salt marinad som osar av umami. Precis som bacon, fast bättre. 

Riktigt bra raggmunkar kan vara bland det bästa som finns. Det enda problemet är att de tenderar till att vara lätt åt det ohälsosamma hållet. I alla fall om de steks så som jag lärde mig av en kock som arbetar på lunchrestaurangen i Sandvikens Folkets hus där de varje tisdag steker raggmunkar på ca 40 liter smet. Enligt honom ska en äkta raggmunk mer eller mindre friteras i smör för att få de där riktigt krispiga kanterna. Och banne mig om det inte funkar minst lika bra i vegansmör. För det gör det.”

Recept från Gustav Johanssons kokbok ”Vegansk husmanskost”, Bonnier Fakta.

  • ”Äggröra”

  • 200 g naturell tofu, fast
  • 1 dl havregrädde
  • 1 gul lök, liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 krm svart salt, kala namak, kan uteslutas
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning
  • kruspersilja , till servering
  • tabasco, ev. till servering
  • Fejkon – veganskt bacon

  • 230 g tofu, rökt
  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 msk rapsolja
  • Raggmunkar

  • 800 g fast potatis
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 4 dl havredryck
  • 5 msk kikärtsspad
  • 1 tsk salt
  • vegansmör, rikligt för att steka i
  • Till servering

  • rårörda lingon, eller andra valfria bär
  • Tomatsallad med kikärtor

  • 5 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 210 g kikärtor, avrunnen vikt
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Stuvad grönkål med vitlök

  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 g grönkål
  • 2.5 dl havregrädde
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • salt och svartpeppar
  • olivolja, till stekning

Gör så här

Vegansk brunch. ”Lite ambitiösare lördagsförmiddagar.  En snabb lunch efter gymmet eller varför inte bara för att det är löjligt gott?
Vegansk brunch. ”Lite ambitiösare lördagsförmiddagar. En snabb lunch efter gymmet eller varför inte bara för att det är löjligt gott?