Gustav Johansson om bästa vegomaten till jul

”Jävligt gott”-bloggaren svarar på läsarnas frågor

Av: 

Elisa Amorelli

Julen 2020

Är du nyfiken på att laga vegetariska rätter till julbordet i år?

Vegoproffset Gustav Johansson svarade på läsarnas frågor om allt från enkla vegobullar till veganska nyårsrecept.

Gustav driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”.
Gustav driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”.

Vad lagar man till de som vill äta veganskt? Hur får man gästerna att välja vegobullarna på julbordet? Och kan ”sill” gjord på aubergine verkligen vara gott?

Bloggaren och kokboksförfattaren Gustav Johansson svarar i chatten nedan.

  • DELA
    User photography

    Hej hörrni! Nu har en hel timme gått! Det gick väldigt fort!

    Tack för alla frågor! Det har varit väldigt kul att svara på era frågor och jag hoppas att ni fått hjälp att planera det gröna julbordet!

    Om ni vill ha mer inspiration så rekommenderar jag varmt att ni köper min kokbok Vegansk Husmanskost där jag har ett helt kapitel med grön högtidsmat, eller att ni kollar in detta inlägg på bloggen:

    https://www.javligtgott.se/vegansk-julmat-30-recept-for-ett-komplett-vaxtbaserat-julbord/

    God Jul!

    Gustav Johansson
  • DELA

    Jag ska göra förrätten på nyår men har ingen aning vad jag ska göra. veganskt ska det vara.. Vad skulle du gjort?

    Nyår

    Jag skulle ha gjort skagentoast!

    Här är receptet! https://www.koket.se/vegansk-toast-skagen

    Gustav Johansson
  • DELA

    På vårat julbord finns det alltid älg och gristunga och det är sagolikt gott men ser lite konstigt ut för dem som inte är uppväxta på bondgård som syrran och jag.

    Vad kör vi istället för inte skrämma slag på våra respektive?

    Linus

    Haha, ja du! Det måste jag göra lite reasarch på. Kanske går det att marinera tofu på något sätt så det blir lika? Och sen karva så den är formad som en tunga :P Eller så kanske vi bara skippar tungan? ;)

    Gustav Johansson
  • DELA

    Hur noga är du med att äta i säsong med råvaror från Sverige?

    Fartyg som transporterar råvaror avger absolut klimatavtryck! Ett enda släpper ut ca 70 m3/DYGnEn resa tar flera veckor från andra sidan jorden.

    Angående kött så beror det på vilket kött man menar. En gård mer flera tusen djur som föds upp under hemska förhållanden med tillväxthormoner, eller svenskt naturbeteskött som ger biologisk mångfald är skillnad.

    I IPCC-rapporten står det att vi bör äta mer vegetabilier samt efter parentesen i mitten, animalier från lågt klimatavtryck. Om man ser till utsläpp är vi i Sverige nästan där.

    Ines

    Jag försöker äta så mycket i säsong som möjligt och så mycket grönt från Sverige som möjligt!

    Jag säger inte att fartygen som transporterar maten inte har ett klimatavtryck, men transportens avtyck per kilo råvara är försumbart mot det avtryck som kommer från produktionen.

    Svenskt kött är på många sätt bättre producerat än annat kött. Men det är för den sakens skull inte klimatneutralt och har fortfarande ett väldigt högt utsläpp av växthusgaser, framförallt i relation till grönsaker, baljväxter och spannmål.

    Du kan läsa mer om detta i WWF:s Köttguiden och Vegoguiden som går in i detalj på detta!

    https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/

    https://www.wwf.se/vegoguiden/om-vegoguiden/

    Gustav Johansson
  • DELA

    Äggost är ju en söt efterrätt för tusan 😂

    Bohuslän

    Som sagt, aldrig ätit! Hinner inte googla på det nu, för det är en del frågor. Men jag ska kolla på det och se om jag kan ta fram ett recept!

    Gustav Johansson
Klassiska rätter på veganskt vis

Johansson, Gustav

Klassiska rätter på veganskt vis

289,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Fakta: Gustav Johansson

  • Gustav driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott” och har dessutom ett eget mat-program ”Vegansk husmanskost” i tv-kanalen Godare.
  • Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
Publisert:

LÄS VIDARE

Klassisk inlagd sill – veganskt recept

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Gustav Johansson

Julmat

Vegetarisk mat

Vegansk mat

Veganska recept

MER OM GODARE

Så fixar du det vegetariska julbordet

Tareq Taylor: Så lyckas du med julens klassiker

Vegansk burgare med en ”jävligt god dressing”

45 min

Veganskt mat – direkt på grillen

Nya krogen med ”jävligt god vegomat”

Colakokt carnitas

1 h 20 min

Vegan grilled cheese

25 min

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Vad blir det till middag?

Matiga mackor till middag

Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål

1 h

Jessica Frejs enkla och snabba tips inför jul

Vegansk tunnbrödsrulle med kimchi

45 min

Vegansk pannbiff med lök

Läsarna chattade om julgodis med Fredrik Nylén

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco 

1 h

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Kockens knep: Så fixar du godaste påskmaten

Korv med chili-topping

1 h

CHATT: Så gör du bästa julfikat

Få inspiration till helgens matlagning från chatten