Skolmat vann kock-SM

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet provsmakade alla finalbidragen

Fläskkarré med potatis.

Dagens skolfrukost?

Näpp, tävlingsuppgiften i Årets kock ...

När man som enda tidning fått chansen att provsmaka alla finalbidragen hade det ju varit roligare om den obligatoriska ingrediensen varit vaktel, sjötunga eller oxfilé.

Inte fläskkarré...

Men egentligen är det bra att den här matlagningstävlingen kommer ner på jorden.

I flera år har det varit meningslöst att ta med vinnarrecepten i tidningen.

Det har varit matövningar i så hög höjd och i så tunn luft att man bara kunnat få uppleva slutresultaten på krogen – om någon annan betalat.

I år tävlade man om en bricklunch. Därmed inte sagt att de sex finalrätterna var simpla. Här fanns djärva kryddningar, många goda små sallader och ett pepparrots-potatismos som gjorde mig mycket glad.

Det bästa av allt för hemmafixare som du och jag är att vi kan göra det där moset hemma och ugnssteka en bit karré med honung och svartpeppar som vinnaren Stefan Eriksson.

Flera av de tävlande tyckte att det var ovant med den tajta budgeten, 25 kronor per portion.

Välkomna till den snåla verkligheten, säger vi.

Vinnaren tyckte det var kul med budgetmaten.

– Karrén var klart svårast att få till. Prisramen gjorde att man fick tänka lite annorlunda, men det är ju det som är utmaningen: att laga festlig mat av vardagsingredienser.

Jon Hansson

Publicerad: