Alla okända matlarm

Mat & Dryck

225 fall av galna ko-sjukan - just nu

Förra året tryckte EU på panikalarmknappen 691 gånger.

Så många allvarliga hälsorisker upptäcktes i mat som redan såldes i butiker.

Skillnaderna är stora mellan oliak länder när det gäller djurhållning, smittskydd, användning av antibiotika, men konsumenterna har små möjligheter att välja sin mat eftersom man inte behöver ursprungsmärka annat än färskt nötkött och ägg.

bse finns än När galna ko-sjukan exploderade i mitten på 1990-talet kom krav på ursprungsmärkning av kött. Men det slarvas med märkningen och konsumenten är förloraren. I dag finns 225 fall av BSE - bara i Europa.
bse finns än När galna ko-sjukan exploderade i mitten på 1990-talet kom krav på ursprungsmärkning av kött. Men det slarvas med märkningen och konsumenten är förloraren. I dag finns 225 fall av BSE - bara i Europa.

Kravet på ursprungsmärkning av kött ställdes efter att galna ko-sjukan, BSE, exploderat i Storbritannien i mitten av 1990-talet. Idag finns det minst 225 fall av BSE i Europa.

Inom EU skapades 1999 ett system för att snabbt kunna vidarebefodra larm om hälsorisker i mat.

Förra året paniklarmades det 691 gånger. Paniklarmen gäller mat som redan nått kunderna och snabbt måste dras tillbaka. 1897 gånger gick det mindre allvarliga larmet som gäller mat som kunnat stoppas redan vid gränsen eller i exempelvis slakterier utan att ha nått butiker och kunder.

De flesta larm gäller kemiska tillsatser i mat. Vanligast är det misstänkt cancerframkallande färgämnet Sudan, som används i chilipulver, torkad och krossad chili, currypulver och matvaror som innehåller dessa produkter. Näst vanligast är larm om mikrobiologisk smitta, främst salmonella.

Bland larmen om rester av mediciner gäller en tredjedel den förbjudna och cancerframkallande antibiotikan nitrofuran.

I sin rapport specificerar inte EU-kommisionen de åtta larm som gällt mat från Sverige. På livsmedelsverket kunde man igår plocka fram de åtta larmen:

listeria i fisk

benframgment i djurfoder

metallfragment i fisk

mögelgift i müsli

salmonella i ankbröst

utfällning av anilin ur svarta köksredskap i plast (2 larm)

felaktig märkning av tio år gamla konservburkar

Skriv under – du också

Karin Ahlborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Dukar, löpare & bordstabletter - just nu med 30% rabatt - shoppa hos Hemtex här

Hemtex

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck