Kladdkaka med jordnötter

Kladdkaka i portionsformer

Foto: Helén Pe
Lite mer personligt - alla får sin egen kladdkaka.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Låt alla få var sin kladdkaka!
– Denna kaka med salt och crunchy jordnötssmör valde jag att baka i portionsformar, säger Frida Skattberg som skrivit ”Kladdkakor de luxe”.
– Det känns liksom lite mer personligt och fint att alla får sin egen kaka att äta direkt ur formen. Men det funkar lika bra att baka denna i en vanlig springform på cirka 20–22 cm.

Marmorerad kladdkaka

Ingredienser:

  • 200 g smör

  • 3 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl muscovadosocker

  • 1 dl kakao

  • 1 msk vaniljsocker

  • 2 dl vetemjöl

  • 100 g mörk choklad

  • 2 dl jordnötssmör

Till garnering:

  • 1 dl hackade jordnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 ° och smörj en rektangulär form, 20x 30 cm.

  2. Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen.

  3. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker fluffigt med elvisp i en bunke. Tillsätt smör, kakao, vaniljsocker och mjöl. Rör ihop en jämn smet.

  4. Grovhacka chokladen och blanda ner den i smeten.

  5. Häll smeten i formen och tillsätt jordnötssmöret i stora klickar. Rör om slarvigt med en spatel så att kakan blir fint marmorerad.

  6. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter. Toppa kakan med hackade jordnötter direkt när den kommer ut ur ugnen. Låt svalna helt.

Recept ur boken ”Kladdkakor deluxe” (Bonnier fakta) av Frida Skattberg och Helén Pe (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept