Dopp i grytan – så lätt fixar du klassikern

Av: 

Nina Kindbro

Dopp i grytan ger härlig smak till brödbitarna.

Foto: ANETTE NANTELL TT

Julen 2020

Dopp i grytan är en av julbordets riktiga klassiker. Och i dessa matsvinnstider känns det helt rätt att ta vara på allt. Själva doppet är bröd som doppas i spadet efter att skinkan kokat.

Dan före dan före dan före dopparedagen. Den ramsan har vi alla hört men kanske inte tänkt på vad den betyder mer än att den räknar ner till julafton Dopparedagen syftar helt enkelt på dopp i grytan. Det vill säga när man doppar bröd i spadet från skinkkokningen. Förr i tiden var brödet ofta grovt och hårt och för att mjuka upp det doppade man det i skinkspadet under tiden man förberedde det sista inför julfirandet. Dopp i grytan blir allt mer sällsynt bland våra jultraditioner så varför inte låta den återuppstå bland julpysslandet.

Dopp i grytan

Ingredienser

  • Skinkspad
  • Vörtbröd
  • Kryddpeppar, lagerblad eller rosmarinkvist

Gör så här

  1. Spara skinkspadet efter kokningen eller använd en stekpåse att samla vätskan i om du ugnsbakar skinkan.
  2. Låt skinkspadet kallna. Ta bort fettet som flyter upp och stelnar.
  3. Värm upp spadet igen och skumma av noga så buljongen blir helt klar. Späd med vatten eller buljong till önskad smak. Smaksätt med kryddpepparkorn, lagerblad, en rosmarinkvist eller . Koka upp och doppa bröd i spadet. Servera gärna tillsammans med skinka och senap.
Publisert:

LÄS VIDARE

Julbordets bästa godis

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Julmat

Recept

Svenska recept

Grytor recept

MER OM GODARE

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

Tommy Myllymäki – 10 tips för en riktigt god soppa

Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta

10 min

Laga helgrön helgmat i år