Så gör Jamie Oliver sin chili con carne

avSofia Börjesson

Här är stjärnkockens bästa tips och knep

1 av 2

Släng ihop en god chili con carne på en stjärnkocks vis.
Superenkelt – och supergott, enligt Jamie Oliver själv.
– Du kommer inte kunna hålla händerna borta, skriver han på sin hemsida.

Den brittiske tv-kocken tillika krögaren Jamie Oliver har många tips och knep när det kommer till vardagsmat. Här är hans recept på chili con carne. Vill man inte ha kikärtor i sin chili går limabönor eller till och med tärnad potatis bra, enligt stjärnkocken.

– Du kommer inte kunna hålla händerna borta från denna hjärtliga, klassiska chili con carne, skriver han på sin hemsida.

Jamie Olivers chili con carne

Portioner: 6 personer

  • 2 medelstora lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 medelstora morötter

  • 2 selleristjälkar

  • 2 röda paprikor

  • olivolja

  • 1 tsk chilipulver

  • 1 tsk malen spiskummin

  • 1 tsk kanel

  • flingsalt och nymalen svartpeppar

  • 400 g kikärter på burk

  • 400 g röda kidneybönor på burk

  • 800 g krossade tomater på burk

  • 500 g nötfärs

  • ett litet knippe färsk koriander

  • 2 msk balsamvinäger

  • 400 g basmatiris

  • 500 g naturell yoghurt

  • 230 g färdig guacamole (eller hemmagjord, se längre ner)

  • 1 st lime

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri - bry dig inte om tekniken, bara hacka på tills allt är finhackat. Dela paprikorna på mitten, skär bort stjälkarna, kärna ur och hacka grovt.

  2. Ta fram din största traktörpanna eller liknande och sätt den på medelvärme. Tillsätt två skvättar olivolja och alla hackade grönsaker. Tillsätt chilipulver, spiskummin, kanel och en generös nypa salt och peppar. Stek i cirka 7 minuter, tills allt har mjuknat och börjat få lite färg. Rör om varje halvminut.

  3. Tillsätt de avrunna kikärterna, de avrunna kidneybönorna samt krossade tomater. Tillsätt färsen, dela eventuella klumpar med en träslev. Fyll en av de tomma tomatburkarna med vatten och häll det i pannan.

  4. Nyp av korianderbladen och lägg dem i kylen. Skölj stjälkarna, finhacka och rör ner i maten. Tillsätt balsamvinäger och smaka av med en rejäl nypa salt och peppar.

  5. Låt koka upp, sänk sedan värmen och koka sakta med locket på glänt i cirka 1 timme, rör om då och då så att inget fastnar.

  6. Servering: nykokt ris är perfekt till chili con carnen. Lägg upp ris och chili con carne i stora djupa tallrikar eller ställ fram allt på bordet och låt folk förse sig själva. (Om du inte är sugen på ris är det lika gott med couscous till eller bara med ett stycka färska bröd med knaprig skorpa). Ställ fram små skålar med naturell yoghurt, guacamole och limeklyftor på bordet och strö korianderbladen över chilin.

Jamie tipsar: Rätten är jäkligt god även dagen efter, till exempel som fyllning till bakad potatis.

Guacamole

Portioner: en skål

Ingredienser:

  • 1/2 liten gul lök

  • 1 liten spansk pepparfrukt

  • 1 tomat

  • 1 mogen avokado

  • 1 msk pressad citron

  • 2 krm salt

  • 1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Dela och kärna ur pepparfrukten.

  2. Finhacka löken, pepparfrukten och tomaten.

  3. Dela avokadon, tag bort kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa det med en gaffel. Pressa genast citron över avokadomoset så att det inte mörknar.

  4. Blanda med grönsakshacket. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept