Julen 2019

Foto: Thomas Johansson
Sillsallad

Sillsallad på Lotta Lundgrens vis

5 (1 röst)

”En sillsallad som är fräschare än varianterna med majonnäs”, påpekar vännen Lotta Lundgrens som donerat den här släktklenoden till recept.
Du som vill ha den lite krämigare i livet snor ihop en god majonnäs och rör ner en deciliter av den i sillsalladen.

Portionerna är baserade på bufféstorlek.

Lotta Lundgrens sillsallad

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 3 sillfiléer, se förpackningen om och hur sillen ska vattnas ur
  • 6 kokta potatisar
  • 5 rödbetor, inlagda
  • 2 ättiksgurkor
  • 2 äpplen
  • 200 g saltkött
  • spad, från rödbetorna
  • vitpeppar
  • socker
  • 3 dl kaffegrädde
  • kokta ägg, till garnering

Gör så här

avJon Hansson

För dig som i stället vill ha en klassisk sillsallad

Lundgrens sillsallad skiljer sig från de vanliga inte bara i att den inte innehåller majonnäs utan här saknas också hackad lök. Vill du göra en mer klassisk variant så tar du bort saltköttet men lägger till en hackad rödlök och 1 dl majonnäs eller 50/50 av majo och vispgrädde.

Tips! Lagom hårdkokta ägg

Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och sjud lugnt och fint. Efter 4–5 minuter från det att vattnet kokar är äggen mjukkokta och gulan krämig. Efter 7–8 minuter är de hårdkokta. Små ägg blir klara på den kortare tiden, stora den längre. Låt äggen svalna i kallt vatten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2019

Recept

Fiskrecept

Julmat