Så blir du lurad att äta fusklax

Publicerad:
Uppdaterad:

Fisk och skaldjur

Tillverkarnas namnbyten förleder kunderna

Lax som inte är lax.

Sätten att lura på oss en helt annan fisk är oändliga, visar Aftonbladets granskning.

Och felmärkningen bara fortsätter.

Foto: FEJKBURGARE Stina Grundberg och Gustav Vestlund brukar köpa Abbas laxburgare - som egentligen inte alls är laxburgare. Två tredjedelar av innehållet består av annan fisk.

Det ligger en hund begraven i laxasken.

Enligt alla regler är det bara fisk av arten Salmon Salar som får kallas lax.

Inte konstigare än att kyckling är kyckling och inte anka.

Men ute i butikerna råder rena anarkin när det handlar om fisken Onchorhynchus keta.

Den heter på ren svenska chum, chumlax eller hundlax. Men döps helt frankt om till Stillahavslax av påhittiga tillverkare som rimligen inte kan ha någon annan anledning till namnbytet än att förleda kunden att tro att det handlar om lax.

Läs det finstilta

En annan fisk, Oncorhynchus gorbuscha, får heta pinklax på svenska.

Men är fortfarande inte lax.

Lika lite som kycklingbröst får heta “Ankbröst gjord av kyckling”.

Ändå hittar vi djupfryst chumlax från Kapten Royal som hinner nämna lax tre gånger innan det längst ner och smått står chumlax. Först “Laxfilé” i stora bokstäver. Därefter en text i lite mindre stil: “Vildfångad lax från de rena vattnen i norra Stillahavet”. Längre ner på påsen: “4 benfria laxfilébitar av chumlax”.

Och Familjen Dafgård har en färdigrätt som heter Laxfilé. Under står det “Stillahavslax”. I den finstilta texten i innehållsförteckningen framgår det att det är chum- eller hundlax som använts.

Findus kallar felaktigt sina fiskpinnar gjord av pinklax för “Laxpinnar”, visserligen med tillägget “av pinklax”. Men laxpinnar är det inte. Möjligen Pinklaxpinnar.

Är chumlax sämre än lax?

– Njaaee, säger Tor Atlemo på Veterinärinstitutet i Oslo.

– Kvaliteten på köttet anses vara bättre på laxen. Näringsmässigt är det ingen skillnad. Men chumlax är förstås mycket billigare.

Laddar ...

“Borde agera”

Varför stoppas inte märkningen som är falsk?

– Ja, om man konsekvent använder ordet lax för en fisk som inte är det så är det vilseledande och då ska myndigheten agera, säger Tommy Karlsson på Livsmedelsverket.

Myndigheten är när det gäller livsmedelskontroll oftast kommunerna, där maten tillverkas. Krångligt och svårt för konsumenten att veta vilken kommun man ska vända sig till om man vill anmäla ett företag för vilseledande märkning.

Och alltså kan felmärkningen fortsätta. År efter år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN