Kristinas tekakor med dinkel

MAT & DRYCK

Ett bröd att gå ner i vikt med

Redeptet till Kristina Larssons goda tekakor kom till för att hon ville gå ner i vikt.

Testa du också!

– Jag tycker att det är både roligt och rogivande att baka. Att prova nya recept, att få fram nya smaker.

– De här tekakorna har jag provat mig fram till för att jag behöver ett bröd som jag kan gå ner i vikt med.

Under våren har jag bantat enligt Cambridge-metoden och har gått ner tio, kanske elva kilo hittills.

– Det beror naturligtvis inte på brödet men tekakorna har hjälpt mig att inte sakna annat bröd eller småkakor.

Kristinas goda tekakor

Jättegoda tekakor som passar bra till utflykten. Först kokar man en grov gröt som man sedan blandar med dinkelmjöl och skrädmjöl. Skrädmjöl, rostat havremjöl, kan köpas i välsorterade livsmedels­butiker men är från början en värmländsk specialitet.

Receptet till Kristina Larssons goda tekakor kom till för att hon ville gå ner i vikt.

– Jag tycker att det är både roligt och rogivande att baka. Att prova nya recept, att få fram nya smaker.

– De här tekakorna har jag provat mig fram till för att jag behöver ett bröd som jag kan gå ner i vikt med.

Under våren har jag bantat enligt Cambridge-metoden och har gått ner tio, kanske elva kilo hittills.

– Det beror naturligtvis inte på brödet men tekakorna har hjälpt mig att inte sakna annat bröd eller småkakor.

Ca 20 stycken

3 dl mjölk

1 dl linfrö

1 dl helt bovete

1 1/2 dl havregryn

2 dl mjölk

200 g kesella eller fil

50 g jäst

2 msk brödsirap

6 dl dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl dinkelmjöl fullkorn

1 dl sojamjöl

3 dl skrädmjöl eller dinkelmjöl

Ev vetemjöl till utbakningen

Gör så här:

1. Blanda 3 dl mjölk, linfrö, bovete och havregryn i en kastrull och koka gröten ca 5 minuter.

2. Rör ner mjölk och kesella och låt gröten blir fingervarm 37 grader.

3. Smula ner jästen och tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen, gärna i en assistent, och tillsätt ev mera mjöl om degen är kletig. Degen skall inte jäsa.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två halvor och kavla varje del till en rektangel. Tryck ut runda tekakor med mått (ca 10 cm i diameter).

5. Lägg tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt och nagga dem. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 210 grader.

6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.