Här är världens 5 dyraste viner

Tycker du att den fina flaskan du köpte förra helgen sved i plånboken?

Ta en titt på de här pavorna.

Här är världens fem dyraste viner som går att köpa.

– Men bara för att ett vin är dyrt betyder det inte att alla skulle tycka att det är det bästa man har smakat, säger Jenny Antoni, restaurangchef på Stockholm Wine Bar.

Foto: Privat
Jenny Antoni, restaurangchef på Stockholm Wine Bar

Alla har nog unnat sig en extra dyr vinflaska vid löning – oavsett om man vill mysa till det eller imponera på sina vänner. Men frågan är om du någonsin kommer att betala över 100 000 kronor för en pava? Det finns nämligen så dyra viner ute i världen – som många är beredda att betala för. Sökmotorn för viner, Wine-Searcher, har listat de fem dyraste som finns att köpa just nu – och det kostar om man vill ligga på topp. Det dyraste, Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, från Frankrike kostar som mest nära miljonen. 773 000 kronor närmare bestämt. Det går dock att få tag på en flaska för ett betydligt billigare pris. Genomsnittspriset ligger på drygt 73 000 kronor.

Öppnas sällan

Hur smakar då de här dyrgriparna? Enligt Jenny Antoni, restaurangchef på Stockholm Wine Bar, kan det skilja sig rejält beroende på vem det är som dricker.

– Eftersom jag jobbar med mat och vin skulle jag bli extremt avundsjuk om du sagt att du testat något av de här vinerna. En DRC till exempel ligger oftast i en väl tempererad vinkällare i väntan på nästa auktion och de är sällan man har tillfälle att testa viner i de här prisklasserna. Helt enkelt för att de har blivit samlarobjekt likt konst eller antika möbler. Självklart skulle jag personligen tycka att det vore värt att få testa viner som de här, men som med allt annat handlar det om vilka smakpreferenser man har. Bara för att ett vin är dyrt betyder det inte att alla skulle tycka att det är det bästa man har smakat. Har man inte från början ett enormt vinintresse och alldeles för mycket pengar över så skulle jag hålla mig till lite lägre prisnivåer.

För oss som inte har råd att spendera hundratusentals kronor men ändå vill lyxa till det. Vad finns för alternativ?

– Det finns massor! Vega Sicilia, som anses vara ett av världens bästa viner, är ett bra exempel. Château La Nerthe, Châteauneuf-du-Pape, är också riktigt bra och kostar inte allt för mycket. Sedan är en riktigt fin champagne också alltid ett bra val för att lyxa till det. Som med allt gäller det dock att veta vad man letar efter och det är där vi som jobbar med vin ska fungera som en länk.

Världens fem dyraste viner

1. Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru (rött vin)

Dyraste pris: 778 113 kronor

Snittpris: 117 416 kronor

Land: Frankrike, Cote de Nuits
 

2. Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese (vitt vin)

Dyraste pris: 187 905 kronor

Snittpris: 73 823 kronor

Land: Tyskland, Mosel
 

3. Domaine Leroy Musigny Grand Cru (rött vin)

Dyraste pris: 214 715 kronor

Snittpris: 52 349 kronor

Land: Frankrike, Cote de Nuits
 

4. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru (vitt vin)

Dyraste pris: 139 560 kronor

Snittpris: 50 578 kronor

Land: Frankrike, Cote de Beaune
 

5. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru

Dyraste pris: 125 192 kronor

Snittpris: 43 970 kronor

Land: Frankrike, Cote de Nuits

Jonas Blomquist

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin