Tacopannkakor får barnen att jubla

Taco och pannkakor brukar ligga i topp när barnen får välja middagsmat. 

Vad händer om man kombinerar de två favoriterna?

Matbloggaren Malgorzata Haggu har skapat den optimala rätten. Testa hennes recept.

Till vardags arbetar hon som molekylärbiolog på Göteborgs Universitet, men på fritiden är matlagning den stora passionen. Sedan 2011 har Malgorzata Haggu drivit bloggen Matmedmera. Recepten återspeglar familjen, och hämtas således från vitt skilda länder.

– Jag kommer ursprungligen från Polen – min make Sam är från Iran, och mina barn har vuxit upp i Sverige. Därför är det många kulturer som krockar, på ett positivt sätt, säger Malgorzata Haggu.
På jobbet är det inget snack om vem som ska fixa fredagsfikat. Hon berättar att bloggen även uppskattas av barnen, speciellt sonen som har flyttat hemifrån.

– Ibland ringer han och säger, ”jag tänkte laga det här, men jag hittar det inte på bloggen”. Den är som en kokbok där barnen kan minnas vad jag har lagat åt dem tidigare, säger hon.

Då kombinerade hon favoriterna

Barnen sätter givetvis en stor prägel på vad som lagas, och de älskar föga överraskande tacos, med alla tillhörande såser.

– De älskar också pannkakor och plättar, så jag tänkte att man borde kunna kombinera de två. Jag gjorde pannkakor med lite zucchini och samma kryddning som tacos, och serverade dem med samma såser. Barnen tyckte att de var mycket godare än med de torra tacoskalen. Jag tycker dessutom inte om att slänga mat, och när man äter tacos blir det ofta tillbehör över. Lösningen på det blev tacopannkakor, säger hon.

Malgorzatas tacopannkakor med köttfärs

Ingredienser för 8 generösa pannkakor:
8 pannkakor, färdigstekta
500 g köttfärs
1 msk tomatpuré
3 dl passerade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk cayennepeppar
½ spiskummin
½ tsk kanel
salt och svartpeppar
200 g feta
1 liten zucchini, grön
olja till stekning och till formen
4 dl riven ost
1 msk torkad oregano
Några droppar D’Elidas chilisås
 

Gör så här:
Skala och hacka den gula löken. Skala vitlök och pressa. Stek båda lökarna i lite olja och tillsätt kryddorna. Smula i köttfärsen och bryn den fint. Tillsätt tomatpuré, passerade tomater och koka köttfärssåsen i 15 minuter.

Har du överblivna pannkakor så kan du med fördel använda dessa. Om du steker färska pannkakor, riv då lite zucchini i smeten.

Lägg upp en pannkaka åt gången på ett fat och fyll med köttfärssås. Toppa med riven zucchini och smula fetaost. Vik pannkakan som ett paket och lägg i en smörad form. Fortsätt med resten på samma sätt. Toppa pannkakorna med riven ost och gratinera i ugnen på 200º i 10-15 minuter. Ta ut från ugnen och strö på torkad oregano. Servera med chilisås. 

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN