Bästa vinerna till all typ av grillmat

MAT & DRYCK

Grillmästaren tipsar om olika alternativ

1 av 8

Är du på jakt efter ett bra vin till grillat?

Det bästa rådet är att sluta tänkta ”det funkar inte”, det anser Micke Söderberg, kökschef på Austin Food Works.

– Det finns otroligt många balla smak-kombos att upptäcka, säger han.

Foto: Foto: Privat
Austin Food Works kökschef Micke Söderberg

Aprilvädret må spela oss en hel del spratt, men för många har grillen åkt fram.

Och grillad mat innebär att det krävs en lite annorlunda palett när det kommer till dryck – eftersom maten har helt andra smaktoner.

– Var öppen i sinnet och gå inte på samma vanliga röda vin som du kör till stekt eller ugnsbakat kött. Grillat är något annat, säger Micke Söderberg, kökschef på Austin Food Works i Stockholm.

– Visst, det är svårt med att sätta fasta regler, men generellt så tycker jag man ska tänka generösa viner, hellre från nya- än gamla världen. Tänk röda vin med pepprighet och för den delen glöm inte bort champagnen – de har ofta mer kropp än vad man tror, tipsar Mikael. Och jag tycker att det är ok att dricka ett halvt glas vin till grillningen och sedan gå vidare med en Corona eller Margarita till maten byta och leka lite.

Satsa på Zinfandel

Okej, stor bredd alltså. Men vad skulle passa bäst till grillat nötkött?

– Om vi säger en entrecote med salt och lite peppar. Det smakmötet kommer i bästa fall bli ett karamelliserat kött, lätt rökigt och knäckigt. Så länge du inte fläskar på med för mycket tillbehör skulle jag säger en zinfandel av högre klass – eller varför inte en bra amerikansk cabernet sauvignion. Hög sötma är generellt sett något som inte gör sig så bra när det kommer till nötkött – men skall man lägga på en glaze, skulle jag säga att en öl passar bättre. Vill man dock ha vin så måste man ta något mer generöst med bärighet.

Mousserande funkar

Och vad skulle du välja till grillat fläskkött?

– Om det är lite salt, kryddigt och rökt, vilket man vill ha i exempelvis ribs. Då skulle jag säga en riesling med lite restsötma. Det är den överlägset härligaste kombon och sitter toppen till det. Det är något jag rekommenderar våra gäster på restaurangen som äter barbecue och som jag tycker är ett väldigt bra val till tung rökighet och kryddighet.

Fisk på grillen, vad skulle du rekommendera då?

– Man brukar generellt servera fisk med lime eller citrus, då tycker jag det är nice med ett blommigt vin med hög syra. Att låta syra, möta syra, möta grillsmak och med något lite fett däremellan för att binda ihop smakerna. Ett vitt vin, men det kan lika gärna vara mousserande.

Undvik dina dyrgripar

Så sammantaget, vad kännetecknar bra grillvin?

– Man ska tänka allround. Helt enkelt inte för stramt, sött eller tungt. Vinet ska gå att dricka som det är och vara generöst.

Låter bra, men vad ska man då undvika att korka upp?

– Jag tycker att man ska undvika att plocka fram de absolut bästa vinerna som man sparat. De flesta har större vana i köket än vid grillen – och varför bränna av sitt finaste vin om man är lite svag på att grilla. Det är jäkligt lätt hänt att det inte riktigt blir som man tänk sig, så slösa inte bort ditt fina vin.

Att grilla är inte längre att slänga på en flintastek, det har blivit mer avancerat – märks det även i dryckesvalen?

– Hos oss på Austin Food Works märker vi att folk dricker mycket öl och cocktails till maten. Vi är inte kända i Sverige för att sitta och dricka skakade cocktails till maten – men det passar bra till grill och rök och vi hoppas att vi kan sprida det vidare, kanske till sommarens grillfester!

ARTIKELN HANDLAR OM

Vin