Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter.
Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter.

Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter

4 (4 röster)

Matsmarta onsdag

Det här är som en variant på kokt torsk med äggsås, men med helt annan feeling.

– Jag gillar att ställa fram hela formen på bordet, då håller sig maten varm längre och alla plockar en bit i taget, säger kocken Tommy Myllymäki.

Torsken går såklart att byta ut mot annan fast vit fisk. Det går att förbereda såsen redan dagen innan och bara koka upp den snabbt vid servering – men i så fall måste den kylas ner snabbt i isvatten så den inte förlorar färg och blir grå.

Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).

Ångad torsk med färsk lök, ägg och örter

  • Ingredienser

  • 400 g torsk, i mindre bitar
  • 4 gula lökar, färska, ansade och delade i halvor eller klyftor
  • 4 ägg
  • 50 g babyspenat
  • 12 blad dragon
  • smör , till stekning
  • salt
  • Dragonsås

  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk dragon, plockade blad
  • 10 g spenat
  • 10 g bladpersilja, plockad
  • 50 g smör
  • smör , till stekning
  • salt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen

LÄS VIDARE

”Galet att köpa fina produkter och sen kasta hälften”

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Tommy Myllymäki

MER OM GODARE

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

30 min

Vegansk kladdkaka med päron

45 min

Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco 

1 h

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

”Ängamat” med härliga varma vårprimörer

1 h

Shakshuka med vegansk äggröra

Superenkel pasta som ger hopp om våren

30 min

Socca med bönsallad och pecorino

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Sväng ihop en värmande soppa

Vietnamesiska nudlar med tofu

30 min

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Tricket som ger ännu fräschare grönsaker

25 min

Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing

1 h

Snabbt, enkelt – och jättegott!

Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål

1 h

Veganska vaniljhjärtan

45 min

Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås

30 min

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

40 min

Plättar med salladslök och kimchimajonnäs

30 min

Vegansk citronmarängpaj

1 h 20 min