Grön ärtsoppa med pepparrotscrème

Så gör du den klassiska ärtsoppan på gröna ärtor

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Testa en vårig grön ärtsoppa med pepparrot.
Den är både god och välgörande.
Ett gott alternativ när det äntligen är ärtsoppa och pannkakstorsdag.

Foto: Thinkstock
Grön ärtsoppa med pepparrotscrème.

Grön ärtsoppa med pepparrot

Ingredienser:

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk olja

  • 1 påse gröna ärtor (600 g)

  • 1 dl vitt vin

  • 7 dl vatten

  • 2 msk kyckling- eller grönsaksfond

  • salt och peppar

  • saften från en halv citron

  • ev. kallrökt lax

  • ev. bröd

Ingredienser pepparrotscrème:

  • 2 dl crème fraiche

  • 2 msk färsk riven pepparrot

  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Hacka lök, vitlök och fräs i olja i en kastrull, utan att det tar färg i ca 2 minuter.

  2. Tillsätt vinet och reducera tills hälften kokat bort.

  3. Tillsätt ärtor, fond och vatten, låt koka i två minuter. När du kokar ärtorna hastigt behåller de sin starka gröna färg.

  4. Rör ihop crème fraiche och finriven pepparrot. Smaka av med salt och peppar.

  5. Mixa soppan slät med en mixer. Salta och peppra efter smak. Tillsätt eventuellt saften från en halv citron för mer syra.

  6. Häll upp soppan i skålar och servera med pepparrotscrèmen och eventuellt några skivor strimlad kallrökt lax eller en bit gott bröd.

Ärtsoppa och pannkakstorsdag

Är du sugen på ärtsoppa och pannkaksmiddag? Här är ett recept på klassiska pannkakor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa