Foto: SIMON BAJADA
Gravad morot.

Gravad morot

3,8 (59 röster)

Första gången jag åt gravad morot blev jag helt paff. Att det faktiskt kunde vara så bra och likt gravlax var helt fascinerande, säger matbloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson.

Du kan justera smaken lite som du vill. Öka eller minska syran och sötman beroende på hur du föredrar din morot. Du kan också välja att helt utesluta noribladet om du vill ha en version som smakar mer ”morot” än lax. Personligen tycker jag dock att det ger en jättebra touch och förstärker känslan av ”vad var det jag åt egentligen sa du?”. Att blanda moroten med lite hovmästarsås före servering förstärker också slutresultatet en hel del. Ett stort tack till den frilansande kocken Fredrik Kämpenberg för det tipset!

Tänk på att det här recepet tar totalt 2 dagar.

Recept från kokboken ”Vegansk husmanskost” av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Gravad morot

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 6 morötter, stora
  • 3 dl grovsalt
  • 2 msk ättiksprit, 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 blad norialger
  • 1.5 tsk senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • Hovmästersås

  • 2 msk grov skånsk senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk rödvinsvinäger, (vitvinsvinäger fungerar också!)
  • 1 dl rapsolja
  • 0.5 dl hackad dill
  • salt och vitpeppar

Gör så här

avAftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MAT & DRYCK