Mat från Balkan – Jovan Radomirs bästa recept

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Jovan Radomir bjuder på recept från Balkan.
Foto: Bojan Stanić och Ivan Da Silva
Jovan Radomir bjuder på recept från Balkan.

Fyllda paprikor, krämig ajvar och sarma. Maten från Balkan är rustik och smakrik. I sin bok ”Mitt Balkan” berättar Jovan Radomir om folket, gästfriheten och maten från barndomen och regionen. Här bjuder han på tre recept ur boken.

Programledaren Jovan Radomir föddes i Jugoslavien, i dag är området uppdelat i flera olika länder. I sin bok Mitt Balkan berättar Jovan Radomir om folket som bor här, maten som är så viktig för kulturen och om gäsfriheten som inte är en myt.

Här delar han också med sig av flera härliga recept med mat från barndomen och mat som är typisk för regionen.

Ajvar

Den kryddiga paprikaröran passar till det mesta och blir ännu godare om man gör den själv

Foto: Bojan Stanić och Ivan Da Silva
Ajvar.

Fyllda paprikor

Fyll med läckert kryddad färs och toppa med crème fraiche.

Laddar ...
Foto: Bojan Stanić och Ivan Da Silva
Fyllda paprikor

Sarma

Kåldolmar fyllda med färs smaksatt med rökt bog och sidfläsk.

Foto: Bojan Stanić och Ivan Da Silva
Sarma, fyllda kåldolmar.
Foto: Bojan Stanić och Ivan Da Silva
Mitt Balkan, skriven av Jovan Radomir.

Jovan Radomir med sin bok Mitt Balkan, Ordalaget förlag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN