Hur länge kan jag spara matrester?

Av: 

Jon Hansson

Matsmarta onsdag

Rester – härligt, härligt men också farligt?

I nya kokboken ”Rädda maten” tar Paul Svensson och Christoffer Ekman hjälp av att kostekonom Anna K Sjögren för att reda ut hållbarhet och hantering av matrester.

  • Tillagade matrester, exempelvis en gryta håller 5–6 dagar i kylen. Det vill säga om du har en kall kyl, 4 grader. De flesta kylskåp ligger på 7–8 grader. Kolla din! Och ställ resterna kallt bums.
  • Mat som stått framme i timmar och otillagade råvaror, särskilt skaldjur och köttfärs, är betydlig känsligare. Hållbarheten är bara något dygn i kylskåp.
  • Frys matrester och överblivna råvaror som du inte ska använda närmaste dagarna.
  • Det går att frysa exempelvis en soppa eller gryta flera gånger – så länge den fräsch – utan att den tappar särskilt mycket i kvalitet. Kött, fisk och grönsaker blir ofta torrare ju fler gånger du fryser dem.
  • Mögel på mögelost – som det gröna på en gorgonzola eller det vita skalet på en brie är förstås ofarligt. Men grönt mögel på en hårdost kan vara ohälsosamt. Skär bort det mögliga med ett par centimeters marginal.
  • Mögel sprider sig lättare i bröd än i ost. Så släng mögligt bröd.
  • Samma med charkuterier. Släng hela paketet även om bara någon enstaka korv- eller skinkskiva möglat.
  • Mjölk och andra mejeriprodukter är okej att dricka så länge de smakar och doftar gott, oavsett bäst före-datum. Sur mjölk är både äcklig och kan göra dig magsjuk.
  • Ägg håller sig ofta fräscha veckor efter bäst före-datum. Ett (för) gammalt ägg flyter i vatten. Är ägget otjänligt känner du det på lukten.
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Paul Svenssons bästa tips – så räddar du maten

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Kan man äta nio år gammal saltgurka?

Kan man äta choklad som blivit vit?

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Här är maten som kan frysas

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Så länge håller ketchup – professorn förklarar

Så mycket pengar sparar du på att inte slänga mat

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten

Så blir du en klimat-kreativ kock

Fixa maten med en tunn plånbok

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Låt oss lämna slöseriet av mat till 10-talet

Så vill matjättarna minska matsvinnet

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Experten slår hål på myter om gammal mat

Experten: Så länge håller maten