Citronkyckling med potatis

Foto: Ulrika Ekblom
Citronkyckling med potatis

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

En älskad favorit som Jill Johnson brukar beställa när det vankas middagsmöte hemma hos Maria Molin Ljunggren. Lättlagat och gott med enkla, rena grekiska smaker. När du tror att du har använt tillräckligt med citron, ta lite till … Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.

Marias citronkyckling med potatis

Antal: 4 portioner Tid: cirka 1,5 timme

Ingredienser:

 • 1 stor kyckling

 • 5 citroner

 • 0,5 dl olivolja + extra

 • 1 hel vitlök + 6 klyftor

 • 2 tsk torkad oregano eller 1 kruka färsk

 • 1 kg potatis, skalad och skuren i tärningar

 • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

 1. Torka av kycklingen och dela den på längden om den är stor.

 2. Blanda 1 msk rivet citronskal med saften av 2 citroner i en liten skål. Vispa ihop med cirka 0,5 dl olivolja, 6 rivna vitlöksklyftor, hälften av oreganon samt salt och peppar.

 3. Pensla kycklingen med blandningen (spara gärna lite) och stoppa in en av de pressade citronerna i bukhålan tillsammans med några oreganokvistar om du använder färsk.

 4. Fördela potatisen i ett jämnt lager i en smord långpanna. Ringla över generöst med olivolja, strö över resten av oreganon samt salt och peppar. Placera kycklingen ovanpå och pressa 2 citroner över alltsammans. Dela den sista citronen och den hela vitlöken i halvor. Vänd citron- och vitlökshalvor i olivoljan på plåten och fördela runt kycklingen. Häll över det sista av blandningen som du penslade kycklingen med.

 5. Stek kycklingen i 175° i 60–90 minuter beroende på storlek, eller tills den fått fin färg, lårbenet lossnar lätt och saften är genomskinlig. Alternativt använd stektermometer, innertemperaturen vid låret bör vara 82°. Rör om potatisen då och då under tiden.

 6. Låt vila en liten stund innan servering.

ARTIKELN HANDLAR OM