Fläsksida med misosky och palsternackspuré

Foto: Björn Ceder

Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål

3,3 (6 röster)

Matsmarta onsdag

Fläsksida är den detalj av grisen som jag gillar mest och oftast äter hemma, säger kocken Tommy Myllymäki. Den här rätten är inspirerad av en måltid jag åt på Jean-Georges i Tokyo. De serverade oxfilé med misosky och dijonsenap. Misoskyn med sting från senap passar väldigt bra till fetare råvaror. Vätskan från fläsksidan och mison hjälper till att reda såsen. Såser är annars alltid svåra att få till utan riktig fond.

Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).

OBS Tid tillkommer med cirka 3,5 timme för fläsksidan att bli klar i ugnen.

Frasig fläsksida med misosky, palsternackspuré och brysselkål

  • Ingredienser

  • Fläsksida

  • 1.2 kg sidfläsk, i bit
  • 1 lagerblad
  • 5 kvistar timjan
  • 1 l kalvfond
  • salt
  • Misosky

  • 1 l sky, från fläsksidan
  • 3 msk miso
  • 2 msk senap, sötstark
  • 2 msk smör
  • 1 tsk dijonsenap, kan uteslutas
  • 1 tsk maizena, utblandat med lite vatten
  • salt och svartpeppar, nymald
  • Palsternackspuré

  • 500 g palsternacka
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 créme fraiche
  • salt
  • Brysselkål

  • 12 brysselkålshuvuden, halverade
  • smör , till stekning
  • strösocker
  • salt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen

LÄS VIDARE

”Galet att köpa fina produkter och sen kasta hälften”

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Tommy Myllymäki

MER OM GODARE

Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing

1 h

Vegansk kladdkaka med päron

45 min

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”