Spännande smaker från det nordiska köket

Foto: Tine Guth Linse
Lammspjäll med sparris och rödbetor.
Nya nordiska köket av Margaretha Schildt-Landgren. Fotograf: Tine Guth Linse. Norstedts förlag.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Närproducerade eller egenodlade råvaror efter säsong.
Med rena, fräscha och naturliga smaker från land och hav, från vinbärsbusken, trädgårdslandet och dikeskanten. Det kommer man väldigt långt på. Ända ut i vida världen. Det nya nordiska köket har satt Sverige och våra grannländer på den gastronomiska världskartan.

”Lamm som betat gräs och örter på det norska högfjället smakar helt fantastiskt och behöver därför inte ens marineras. I de andra nordiska länderna finner man också lammkött av högsta kvalitet, fast smaken är lite annorlunda just på grund av djurens betesmarker.”

Lammspjäll med rödbetor, sparris och harsyrakräm

4 portioner

1 kg lammspjäll

300–400 g små rödbetor

1 knippe grön sparris

2 msk rapsolja

Salt

Svartpeppar

Harsyrakräm:

1–2 salladslökar eller 5 cm purjolök

2 dl färska blad harsyra, plus eventuellt blommor

2 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Förbered en fin grillglöd.

  2. Putsa bort eventuella hinnor från köttet. Skala rödbetorna och skär i klyftor eller skivor. Bryt sparrisen och släng den nedre delen av stjälkarna som är lite träig.

  3. Pensla kött, rödbetor och sparris med olja och krydda med salt och peppar.

  4. Harsyrakräm: Hacka lök och harsyra. Blanda samman med crème fraiche och smaksätt med salt och peppar (krämen serveras kall till det nygrillade lammet och grönsakerna).

  5. Grilla lammspjället och rödbetorna, först på hög värme och sedan lite på kanten av grillglöden, i cirka 20 minuter. Vira folie runt benen så att de inte bränns sönder. Köttet ska fortfarande vara rosa inuti när det är klart och rödbetorna ska kännas mjuka när man sticker i dem. Lägg sparrisen på grillen ett par minuter mot slutet. Passa väl så att den fortfarande får ha kvar sin spänst.

  6. Skär lammspjället efter benen och servera med rödbetor, sparris och harsyrakräm och garnera eventuellt med någon harsyrablomma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept