Enkla knepet: Så smaksätter du oljan

Årets kock-finalisten Christian Siberg visar i klippet

När Årets kock- finalisten Christian Siberg, 29, står i köket blir det en blandning mellan japanska smaker och svenska traditioner.

– Jag gillar att experimentera och utgår hellre från smak före stil, säger han.

Christian Siberg matkarriär startade när han som 14-åring fick jobb som diskare. Efter ett tag fick han börja hjälpa till och göra lite lite enklare arbetsuppgifter i köket.

– Jag fastnade väldigt snabb och tyckte att det var väldigt roligt.

Nu är han med i finalen av årets kock 2020 – för andra året i rad.

– Förra året gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig, så nu har jag tagit nya tag, planerat lite bättre och är fruktansvärt revanschsugen, säger han.

Som matlagare beskriver han sig som experimentell och långt ifrån klassisk.

– Jag gillar att utgå ifrån smak före stil jobbar nästan alltid med närproducerade varor som jag kombinerar med smaker och tekniker från hela världen, säger han.

Största inspirationskällan är det japanska köket som han gärna blandar med svenska traditioner för att hitta nya spännande rätter.

– Japanska rätter har högre tryck och mer umami än det klassiskt svenska köket. Det är speciellt deras fermenteringskultur och coola tekniker som jag fastnat för, säger han.

  • Du brukar smaksätta olja, varför det?

– Det gör man rätt ofta i kockyrket. Det är enkelt, snabbt och gör oljan bra mycket godare. Det är dessutom ett bra sätt att ta tillvara på grönsaker som man annars skulle ha slängt. I stället för att kasta exempelvis spenat eller dill när den börjar blir lite tråkig kan du mixa in den i oljan och frysa in.

  • Hur känns det att vara finalist i Årets kock?

– Förra året hade jag sovit för lite, jobbat för mycket och tränat för intensivt. Så på själva finaldagen var jag helt urladdad och hittade ingen energi. Den här gången har jag sett till att vara bättre förberedd, jag har avsatt tid för att vara ledig så att jag har mer energi när själva finaldagen är här.

  • Kommer du att vinna?

– Ja, eftersom det gick så jävla dåligt förra året går jag definitivt för en vinst i år. Det finns inget annat som gäller.

-

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publisert:

LÄS VIDARE