”En näve blåbär kan ge mycket glädje”

Av: 

Agneta Elmegård

Blåbär

Det milda vårvädret var gynnsamt för nordens eget superbär. En handfull nyplockade blåbär är förmodligen bara en skogspromenad bort.
– Blåbärsställen finns det gott om i år, bara du viker av från stigen, tipsar Anette Rattfelt, 51, etnolog och författare till boken ”Blåbär”.

  • Blir det ett superår för blåbär i år?

– Det är temperaturen och väderleken som styr. Det har också väldigt mycket att göra med pollineringen och att det klaffade med regn och sol under våren. Det kan variera väldigt lokalt men det verkar vara mycket bra tillgång i hela Sverige. Sveriges lantbruksuniversitet gjorde tidigare prognoser över tillgången, men inte längre.

Anette Rattfelt, etnolog och författare till boken ”Blåbär”
Anette Rattfelt, etnolog och författare till boken ”Blåbär”
  • I vilken typ av vegetation trivs blåbären bäst?

– Det ska vara en halvöppen eller gles furuskog, där det kan vara lite fuktigt men tillräckligt ljus. Sedan får det gärna vara lite kuperat. I Norge växer det blåbär till och med i ekskogar. Är marken för öppen och torr blir det inga stora bär.

Det är fint med Sverige för allemansrätten gör att du kommer till och det finns många fina skogsvägar, det är inte lika hemligt med blåbär som med kantareller och hjortron.

Använd blåbär i sallader

  • De flesta gör paj på blåbären eller äter dem som de är, men finns det något annat spännande man borde prova?

– Jag tycker att det är spännande att blanda ner blåbär i sallader. Jag blandar gärna med fetaost och lök i en sallad. Eller varför inte blanda ner blåbär i en sås tillsammans med med enbär och kantareller. Den är häftigt att blanda ovanliga ingredienser.

  • Vilket är ditt bästa blåbärstips?

– Om du ska torka blåbären är det smart att krossa dem först och mosa dem lätt och torka på bakplåten i 6-8 timmar. Grejen med blåbär är att de inte så hållbara så det gäller att ta hand om dem fort. För enkelhetens skull lägger man dem i frysen och tar ut då och då. Blåbär är fint som dekoration även i drinkar. Det är bra att det tas omhand lägg inte prestige i att plocka själv, det finns många som plockar och säljer i torghandeln.

”Det är fint med Sverige för allemansrätten gör att du kommer till och det finns många fina skogsvägar, det är inte lika hemligt med blåbär som med kantareller och hjortron”, säger Anette Rattfelt, 51, etnolog och författare till boken ”Blåbär”.

”Fina minnen”

  • Vad är skillnaden mellan svenska blåbär och jätteblåbären från USA som man kan köpa i affären?

– Det är en annan blåbärsart. Den kan man odla och den skiljer sig ganska mycket från vilda blåbär. I de blåbären är det bara i den yttre delen som antioxidanterna sitter. De är fina att dekorera med, men inte någon idé att göra recept på för de smakar ingenting. Det är den nordiska arten som är det riktiga superbäret, om man säger så.

  • Kan man odla sina egna blåbär?

– När jag skrev boken om blåbär 2008 så vet jag att det gjordes experiment med att odla svenska blåbär, men ännu har man inte lyckats med att reproducera dem i större skala, det verkar i stort omöjligt. Vad jag vet har man inte riktigt fått till det där med att odla svenska blåbär.

  • Varför är det sådan hajp kring blåbär?

– Det är ett fint bär och alla verkar ha en slags relation till det. Det märker jag när jag föreläser om blåbär. En näve blåbär kan ge mycket glädje. Man behöver inte ta det så pretentiöst. Det fina är att man viker av från stigen. När man plockar för hand har de ett vackert skimmer som förstörs med mekaniska verktyg. Det är en fördel att bara sitta stilla och plocka. Koppla bort vardagen och låt det ta tid.

ANNONS

Köp muminmuggen Lilla My på Ängen till kanonpris! Hitta alla muminmuggar hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Blåbärsglass – med massor av blåbär

ÄMNEN I ARTIKELN

Blåbär

Allemansrätten

Väder

MER OM GODARE

Rekordår för hjortron – "aldrig sett på maken"

Bli proffsplockare – Svampexperten tipsar

Ramslök – så hittar du skogens gröna delikatess

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Aroniabär – allt om det nyttiga bäret

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Så fixar du det vegetariska julbordet

Prylsvinn – lika dumt som matsvinn

Enkel och snabblagad lunch hemma

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Rödbetor – allt du behöver veta

Är ägget kokt eller rått? 

Amarone – ett rött vin med extra allt

Spektakulära smörgåstårtor i sommar

Fira nyår som Sofia Wood – här är hela hennes meny

Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Årets kock har skapat Årets rätt

Lättlagade menyer för festliga middagar

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Lämnade modekarriär – blev ostrondykare

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”