Fira vegetarisk påsk

Av: 

Clara Öhrn

Vegetarisk sill gjord på aubergine

Foto: Gustav Johansson

Fira påsk - tips för påskhelgen

Låt den vegetariska påskmaten få större plats på årets påskbuffé. Vegobloggaren Gustav Johansson guidar oss till dom bästa recepten på den veganska påskmaten.

Gustavs bästa vegetariska påskrecept

Vegetarisk sill – två sorters auberginesill

Från bloggen javligtgott.se

Foto: Gustav Johansson

Vegetarisk toast skagen – skagenröra med palsternacka och dill

Toast skagen gjord på palsternacka, dill och vegansk majonnäs är perfekt till påsk

Foto: Gustav Johansson

Vegetarisk lammstek – gjord på svamp och nötter perfekt stek till påskbordet

Vegetarisk lammstek gjord på svamp

Foto: Gustav Johansson

Vegobloggaren Gustav Johansson

Foto: David Johansson

Allt fler väljer vegetariskt. Nu i helgtider kan det vara knepigt att veta vilka vegetariska alternativ du ska ersätta dina vanliga påskrätter med. Gustav Johansson som driver vegobloggen Jävligt Gott tipsar om att helt enkelt byta ut köttet eller fisken mot grönsaker.

Påskbord i vegotappning

– Mitt bästa tips är att göra ett klassiskt påskbord, men i vegotappning. Det är lättare än att försöka sig på en påskbuffé som bara består av hummus eller asiatiskt, säger Gustav.

I många fall är kryddningen det viktigaste, inte de animaliska produkterna i sig. Om du tillreder grönsaker på samma sätt som kött och fisk går det att få fram ett liknande resultat.

– Auberginesill har ungefär samma konsistens som vanlig sill och smaken sitter ju mer i lagen än i fisken, berättar Gustav.

Avocado istället för ägg

Äggen brukar vara en viktig del av påskbordet men även där finns alternativ som funkar precis lika bra.

– Jag brukar göra avocadohalvor med olika röror, istället för ägg. Sedan gör jag även majonnäs på kikärtsspad istället för äggulor.

Vegetarisk skagenröra med palsternacka, dill och vegansk majonnäs är ett perfekt exempel på fyllning till dina avocadohalvor.

– Tångrom är en fantastisk råvara gjord på alger. Det smakar hav och man kan ha det i sin skagenröra eller använda det som vanlig kaviar, berättar Gustav.

Gott, roligt och enkelt

Gustav Johansson påminner också om att du inte behöver byta allt mot vego om det känns för krångligt. Det viktigaste är att det är gott, roligt och enkelt.

– Gör det bästa du kan. Så länge du får bort lite ägg, fisk eller kött, har du i alla fall gjort något.

Publisert:

LÄS VIDARE

Enklaste och lyxigaste påskmaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Fira påsk - tips för påskhelgen

Vegetarisk mat

Recept

Påsken

MER OM GODARE

Vegetarisk toast skagen

30 min

Enkla och goda påskmaten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Citronmarinerad lax

40 min