Fira vegetarisk påsk

Foto: Gustav Johansson
Vegetarisk sill gjord på aubergine

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Låt det vegetariska få större plats på årets påskbuffé. Vegobloggaren Gustav Johansson guidar oss till den bästa veganska påskmaten.

Foto: David Johansson
Vegobloggaren Gustav Johansson

Allt fler väljer vegetariskt. Nu i helgtider kan det vara knepigt att veta vilka vegetariska alternativ du ska ersätta dina vanliga påskrätter med. Gustav Johansson som driver vegobloggen Jävligt Gott tipsar om att helt enkelt byta ut köttet eller fisken mot grönsaker.

Påskbord i vegotappning

– Mitt bästa tips är att göra ett klassiskt påskbord, men i vegotappning. Det är lättare än att försöka sig på en påskbuffé som bara består av hummus eller asiatiskt, säger Gustav.

I många fall är kryddningen det viktigaste, inte de animaliska produkterna i sig. Om du tillreder grönsaker på samma sätt som kött och fisk går det att få fram ett liknande resultat.

– Auberginesill har ungefär samma konsistens som vanlig sill och smaken sitter ju mer i lagen än i fisken, berättar Gustav.

Avocado istället för ägg

Äggen brukar vara en viktig del av påskbordet men även där finns alternativ som funkar precis lika bra.

– Jag brukar göra avocadohalvor med olika röror, istället för ägg. Sedan gör jag även majonnäs på kikärtsspad istället för äggulor.

Vegetarisk skagenröra med palsternacka, dill och vegansk majonnäs är ett perfekt exempel på fyllning till dina avocadohalvor.

– Tångrom är en fantastisk råvara gjord på alger. Det smakar hav och man kan ha det i sin skagenröra eller använda det som vanlig kaviar, berättar Gustav.

Gott, roligt och enkelt

Gustav Johansson påminner också om att du inte behöver byta allt mot vego om det känns för krångligt. Det viktigaste är att det är gott, roligt och enkelt.

– Gör det bästa du kan. Så länge du får bort lite ägg, fisk eller kött, har du i alla fall gjort något.

Foto: Gustav Johansson
Vegetarisk lammstek gjord på svamp

Gustavs bästa vegetariska påskrecept

Vegetarisk sill

Två sorters auberginesill

Vegetarisk toast skagen

Skagenröra med palsternacka och dill

”Lammstek” gjord på svamp och nötter

Perfekt stek till påskbordet

ARTIKELN HANDLAR OM