Baka med mindre socker: ”Lättare än många tror”

Food Pharmacys bästa tips på sockerfira bakverk

Mia Clase och Lina Nertby Aurell bakom Food Pharmacy.
Mia Clase och Lina Nertby Aurell bakom Food Pharmacy.

Är du nyfiken på att baka utan socker? Testa Food Pharmacys recept på favoritbakverken med mindre socker och mer fibrer.

– Det är lättare än vad man kanske tror att ersätta vitt socker med frukt som dadlar och banan, säger Lina Nertby Aurell.

Det finns många anledningar att dra ner på sockret, men ibland är det ändå just suget efter det söta som kan vara oemotståndligt.

Lina Nertby Aurell, 43, och Mia Clase, 39, är duon bakom det hälsoinspirerande företaget Food Pharmacy. Tillsammans har de gjort en resa från godisgrisar till medvetna hälsoexperter med järnkoll på tarmflora och blodsocker.

Hur ska man tänka om man vill göra sina sockerstinna älsklingsrecept mer hälsosamma?

– Byt ut kladdkakan mot vårt kladdkakerecept. Baka ett fiberrikt bröd utan massa sirap nästa gång du blir sugen på en macka. Och, framför allt, lägg till mer fibrer! Sakta men säkert kommer du märka hur mycket bättre du mår när du inte har ett blodsocker som ständigt åker bergochdalbana, säger Lina Nertby Aurell.

Byt ut vitt socker mot frukt

Att ersätta vitt socker mot söta frukter som dadlar och banan är lättera än vad många tror, enligt Food Pharmacy-duon. Även honung kan vara ett bättre alternativ, men det har också en stor inverkan på blodsockret.

– Använder vi honung (vilket händer) så försöker vi hålla nere mängden. Tänk på det nästa gång du bakar! Behöver det verkligen vara så sött som receptet föreslår? Börja med halva mängden och prova dig fram, säger Lina Nertby.

Varför är socker från frukt bättre än det från honung?

– Frukt innehåller mycket fibrer. Istället för att stirra sig blind på enbart sockret så brukar vi titta på förhållandet mellan socker och fibrer eftersom det är just det som avgör hur hög belastning sockret utgör för kroppen.

Enkelt förklarat så hjälper fibrerna till att hålla blodsockret i schack. Just därför kan du faktiskt alltid tänka på att addera något fiberrikt när du ska äta något sött!

Hur är er inställning till sötningsmedel?

– Vi har aldrig bakat med sötningsmedel. Dels så tycker vi inte om smaken och dels så föredrar vi som sagt sötning med frukter eftersom de innehåller fibrer (har vi sagt att vi gillar fibrer?). När det kommer till kokossocker som många tycker låter nyttigare och mer naturligt, så gör det tyvärr precis samma jobb som det vita strösockret när det kommer till att skjuta ditt insulin i höjden.

Vad är det bästa med att äta mindre socker?

– Den största fördelen med att dra ner på sockret är att du får ett mer stabilt blodsocker vilket har stora fördelar både för ditt humör och din hälsa på lång sikt – ditt blodsocker har enorm betydelse för din hälsa – även om du är frisk och inte har diabetes, säger näringsjägarna bakom Food Pharmacy.

Food Pharmacy

Hälsoinspirerande medklemsklubb, blogg, podd och kokböcker av Mia Clase och Lina Nertby Aurell.

Kladdkaka på tre sätt

Den svenska favoritkakan kladdkaka utan vitt socker eller mjöl. I inte bara en, utan tre versioner från Food Pharmacy.

Svenskarnas favoritkaka, kladdkakan, i tre versioner utan socker.
Svenskarnas favoritkaka, kladdkakan, i tre versioner utan socker.

Glass med gröna ärtor, mynta och lime

Food Pharmacys supersnabba läskande glass som blir perfekt söt av banan och gröna ärtor. Den vågade tillsätter en uns laktrits.

Läskande glass av gröna ärtor och lime
Läskande glass av gröna ärtor och lime

Chokladbiskvier à la Food Pharamacy

De här chokladbiskvierna smakar nästan som vanligt, men innehåller varken smör eller vitt socker. Förvara i frysen om det blir några över!

Sega chokladbiskvier utan vitt socker
Sega chokladbiskvier utan vitt socker
Publisert:

LÄS VIDARE