Kålpudding – klassiker som håller än

Recept på kålpudding

MAT & DRYCK

Kålpudding är en av våra äldsta klassiker och fungerar alldeles utmärkt som höst- och vintermat. Dessutom är den väldigt god.

Kålpudding

Så här gör du:

  • 80 grötris

  • 1 dl vatten  

  • 2 dl mjölk

  • 1 krm salt

  • 650 g vitkål

  • 2 msk ljus sirap

  • 1 kram salt

  • 500 g fläskfärs

  • 2 krm kryddpeppar

  • 2 tsk ljus sirap

  • 1 tsk salt

  • Till servering: potatis
    Gör så här:

  1. Blanda riset och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt den koka i 1 minut. Häll på mjölken och låt gröten koka ca 20 minuter under konstant omrörning tills risgrynen är mjuka. Späd eventuellt med vatten om gröten blir stabbig. Smak av med salt och kyl därefter ner gröten.

  2. Värm ugnen till 150 C. Blanda färs, gröt, kryddor, sirap och salt. Provstek en bit och smaka av om mer salt behövs. Skär vitkålen i cm-stora bitar. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek kålen i olja tills den är lätt brynt, häll då på sirapen och stek i ytterligare 1 minut. Smaka av med salt.

  3. Lägg 1/3 av kålen i botten av en ugnsfast form. Lägg hälften av färsen ovanpå. Lägg på ett ytterligare lager av kålen och därefter ett lager med resterande färs. Täck puddingen med sista kålen och häll över ½ dl vatten. Ugnsbaka kålpuddingen ca 35 minuter.

  4. Servera kålpuddingen med lite kokt potatis.

Gör den allra godaste kålpuddingen
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept