Bjud på restfest – och minska matsvinnet
Laga nyttig god, grön mat och minska matsvinnet på kuppen
”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att levla upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”
Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är författarnas bästa tips och favoritrecept.
Den nya kokboken är tänkt som en modern husmorspraktika och är späckad med tips och idéer kring hur du använder rester på nya sätt, vilket både förenklar matlagningen och får hushållsutgifterna att krympa.
- Stirra dig inte blind på datumet
Använd ditt lukt- och smaksinne. Känns doften och smaken okej så är varan det också, även om datumet säger annat. Och en trött tomat går också att äta, är faktiskt till och med alldeles perfekt att hacka och ha i en sås.
- Gårdagens rester är en tillgång som förenklar vardagspusslet
Gammal pasta blandad med nya smaker blir en god toast till hela familjen. Helgens tomatiga grön- saksgryta blev en kokosdoftande soppa på måndagen, resterna från soppan blev sedan smaksättare i omeletten som serverades på tisdagen.
- Våga prova. Gör det bara!
Ta vara på det roliga med matlagningen, var kreativ, gå på känsla och ha kul. Det värsta som kan hända är att du misslyckas totalt och får beställa hem pizza i stället. Men vi kan lova att det kommer att hända oerhört mycket mer sällan än du kanske tror!
Fyra goda vegetariska recept som minskar matsvinnet
- Potatisgnoochi - supergod bjudrätt som du lätt blandar med dina favoritsmaker.
- Röd linssoppa med pyttrester - smakrik soppa för hela familjen. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna.
- Kakbollar med vanilj, vallmo och citron - ett supergott recept som kan göra av en mjuk kaka som blivit lite torr.
- Totts – en försvenskad variant av den amerikanska barnfavoriten ”tater tots” dvs små munsbitar av bröd hopmixat med grönsaker. Perfekt till både fredagsmyset.
Recept från boken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Åsa Dahlgren (foto). Norstedts.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Röd linssoppa med pyttrester





35 min
Tareq Taylor – hela middagen på en plåt
Så odlar du persilja

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket

Matsvinn i skolan? Appsolut inte!
Här laddar mästerkocken för guld

Välkommen till tv-kanalen Godare
Laga vegetariskt på en kvart
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Kokböcker som hjälper dig att spara pengar
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips
Julens klassiker à la Niklas Ekstedt
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen
Khadija Mohamud släpper ny kokbok

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Budgetmaten – portionen under tian
Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”
Enkel och snabblagad lunch hemma
Recept som hjälper dig att matsmarta

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt
