Kladdkaka med nutellamaräng

Barnens favorit - nutellakladdkaka med maräng

Foto: Helén Pe
Barnsligt gott - kladdkaka med nutellamaräng.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Nutellakladdkaka med maräng är barnsligt gott. Den är mild i smaken och barn bara älskar denna. Vid allergi går det jättebra att byta ut nutellan mot mörk choklad eller någon annan chokladkräm, tipsar Frida Skattberg som skrivit ”Kladdkaka deluxe”.

Nutellakladdkaka med maräng

Ingredienser:

  • 150 g smör

  • 150 g mörk choklad

  • 2 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl kakao

  • 2 ½ dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

Nutellamaräng:

  • 4 äggvitor

  • 1 ¼ dl strösocker

  • 100 g Nutella

Serveringsförslag:

  • färska bär lättvispad grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 ° och smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

  2. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Ta av från värmen och ställ åt sidan så länge.

  3. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner kakao, mjöl och salt.

  4. Häll i smörblandningen och rör ihop till en klumpfri smet.

  5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°. Låt kladdkakan svalna en aning medan du gör Nutellamarängen.

  6. Vispa äggvitorna till en fast maräng i en hushållsassistent eller med elvisp i en bunke. Tillsätt socker lite i taget och vispa på hög hastighet tills marängen blivit blank och styv.

  7. Smält Nutellan i 20 sekunder i mikron och ringla sedan ner den i marängsmeten. Rör om slarvigt så att det bildas ett ”swirl”. Bred ut maräng - en på kladdkakan och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna. Servera gärna med färska bär och lättvispad grädde.

Recept ur boken ”Kladdkakor deluxe” (Bonnier fakta) av Frida Skattberg och Helén Pe (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept