Julmusten ett måste, basta!

MAT & DRYCK

Vi har testat alla julens och nyårsftonens drycker

Must – ett måste som hela familjen kan skåla i på julen.

Vi dricker 45 miljoner liter om året och nu har testpatrullen smakat sig igenom alla 19 sorterna.

De nya, kryddade julsnapsarna och julölen har också fått betyg, liksom bästa vinet till skinkan och nyårsnattens bubbel.

Kring jul och i viss mån påsk, sjunker försäljningen på den bruna amerikanska läsken dramatiskt.

Då dricker vi brun, skummande must, den dryck som bättre talar till vår inre viking.

Must är visserligen inte mjöd men är inte helt olik mumma, den traditionella nordiska julbordsdryck man enkelt blandar själv. Men ska mumma göras rätt så är den alkoholhaltig och har litet ölbeska.

Klassiker trängs i snapsen

Det fina med julmusten är att den kan alla, även barnen och de som inte dricker alkohol, skåla i tillsammans.

Snapsen är förbehållen de vuxna. Julsnapsens sju nya sorter kommer i vackra och roliga flaskor, som Snönubben och dansken Juleakvavit. De klassiska kryddorna som anis och kummin trängs med koriander, vanilj och citrus i flaskorna. Aftonbladets Göran Winbergh har testat och urskiljer några tydliga favoriter.

I sin traditionella roll som pilsnergubbe har han förstås också testat årets julöl. För den som vill dricka vin till julmaten har vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin ett gäng välsmakande förslag.

Att skåla i champagne är absolut inte förbjudet på julafton men de flesta spar nog bubblet till nyårsafton. Hur som helst finns förstås här också en rad exempel på goda mousserande viner i alla prisklasser. Ett fynd är femplussaren för bara 98 kronor.