Michelinstjärnor till svenska restauranger

Gastrologik i Stockholm får två Michelin stjärnor

Av: 

TT

Guide Michelin

Stockholmskrogen Gastrologik får ytterligare en stjärna i årets nordiska upplaga av Michelinguiden, där Frantzén behåller sina tre stjärnor.

– Man går upp i nästa liga, säger Jacob Holmström på Gastrologik.

Flera svenska restauranger har tilldelats stjärnor i årets nordiska upplaga av Michelinguiden. Tre stjärnor, som är flest möjliga, delas ut till Frantzén i Stockholm som därmed behåller sina stjärnor från förra året.

Två stjärnor delas ut till Vollmers i Malmö, Fäviken Magasinet i Järpen, Daniel Berlin i Skåne-Tranås, till Oaxen Krog i Stockholm, samt till Gastrologik i Stockholm som får ytterligare en stjärna jämfört med i fjol.

Kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr, säger att den andra stjärnan är resultatet av ett arbete som pågått sedan de öppnade 2011, men framför allt sedan de fick sin första stjärna 2013.

Gastrologik och Frantzén

– Det känns lite overkligt, och är en lättnad. Det har varit en sådan anspänning. Man kan jämföra det lite med seriespel, att man går upp i nästa liga, det är häftigt, säger Holmström.

Jacob Holmström (mitten) och Anton Bjuhr (till höger) som driver Gastrologik i Stockholm. Bilden är från ceremonin i Århus i Danmark.

Han säger att det inte finns någon hemlig formel bakom, men att mycket handlar om att fokusera på gästerna.

– Gästerna är verkligen prio ett, de ska vara glada när de lämnar restaurangen. Det är också viktigt att aldrig vara nöjd med det man gör, säger Holmström.

Sammanlagt 16 svenska restauranger tilldelas en stjärna, varav sju i Stockholm, sex i Göteborg och två i Malmö.

Den första upplagan av Michelinguiden, som gavs ut 1900 och delades ut gratis till bilköpare, hade en listig baktanke: att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset för bilar. I guiden betygsätts maten med upp till tre stjärnor, där full pott innebär betyget "värd en resa i sig".

28 länder ingår i dagsläget i guiden. Sverige tog plats i guiden för första gången 1984, då fyra restauranger i Stockholm tilldelades stjärnor.

Från och med 2016 kan även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö få stjärnor.

Frantzén på Lilla Nygatan i Gamla stan tilldelas återigen tre stjärnor. Arkivbild.

Svenska krogar med stjärnor 2019

Tre stjärnor:

  • Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

  • Oaxen Krog, Stockholm
  • Gastrologik, Stockholm
  • Vollmers, Malmö
  • Fäviken Magasinet, Järpen
  • Daniel Berlin, Tranås

En stjärna:

  • Agrikultur, Stockholm
  • Aloë, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Volt, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Upper House, Göteborg
  • Bloom in the Park, Malmö
  • SAV, Malmö
  • PM & Vänner, Växjö

Källa: Michelinguiden

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Guide Michelin

Hotell & restaurang

Björn Frantzén

Oaxen

Tranås

Malmö

Göteborg

MER OM GODARE

Svenska stjärnorna som får Michelinstjärnor

Michelinstjärnor delas ut LIVE på Aftonbladet

White guide – 2019 års bästa restauranger

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Fäviken Magasinet stänger – för gott

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Stockholmskrogen Frantzén 21:a i världen

Svensk framröstad till världens bästa kock

Frantzéns krog Zén får tre stjärnor

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Bib Gourmand – restaurangerna med rimliga priser

Lista: Nya restauranger i Not So White Guide 2021

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Här finns food trucksen där du bor

Nya restauranger i Not so white guide

Upptäck Stocholms vinbarer

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Årets kock 2019: Allt du behöver veta

Alexander Pelli vann titeln Årets bagare 2019

Nu öppnar Norges första undervattenskrog

Vinnarna i glass–SM 2019 är korade

Här är finalisterna i Årets Kock 2019