Få nya recept till lussebaket

Saffran på längden och i butterkakor

Nu är det tid att baka saffransbröd till lucia och jul. Trinda lussekatter, saffransbutterkaka eller varför inte en saffranslängd?

Förr hade man inte råd med saffran i degen när man bakade, så man kokade vatten, socker och saffran till en lag. De nygräddade bullarna pensades med lagen – och fick sin solgula färg!

Saffran behöver både värme och vätska för att helt utveckla sin karakteristiska smak. Därför skall det alltid tillsättas i det ljumma degspadet och inte i den färdiga degen.

Omald saffran

I Sverige använder vi mest maltsaffran som finns i 0,5 grams påsar, men det finns även omalda saffranstrådar som passar jättebra. Stöt saffranstrådarna med lite socker innan du tillsätter dem i degvätskan.

Många recept på saffransbröd har kvarg i degen. Du kan delvis ersätta smöret i saffransbrödet med kvarg om du vill göra en magrare variant, men det ger även ett saftigare bröd som håller längre.

Marinera russinen

För att ge saffransbullarna en starkare julkänsla kan du låta russinen marinera i vin- eller saftglögg. Koka upp glögg och lägg i russinen. Låt stå och dra ett par timmar och tillsätt dem sedan i degen. Det går också bra att ha russinen i fyllningen och du gör fyllda lussebröd!

Linnéa Seidel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN