Dags för detox

MAT & DRYCK

Testa snabbkuren som bara tar fyra dagar

Foto: Thinkstock

Har det blivit för mycket av det goda den senaste tiden så kan en kort reningskur, detox, på fyra dagar göra underverk.

Starta med loppfrön. Börja dagen med att rensa ut tarmarna med ett glas ljummet citronvatten eller rör ner loppfrön (psylliumfrö) i lite vatten och drick. Loppfrön är suveränt för att få extra fart på magen.

Ät frukt och grönt som lök, morötter, rödkål, broccoli, ananas, grapefrukt, kiwi och granatäpple. Grönsakerna är utrensande, nyttiga och stärker immunförsvaret.

Laga grytgott. Mustiga, supernyttiga grytor som är snälla mot magen och samtidigt värmer. Låt morötter, palsternacka, purjolök och brysselkål få koka i buljong. Smaksätt med tomat­puré, saffran, chili och vitlök.

Drick mycket. Skippa kaffe, svart te, lightläsk, öl och vin dessa dagar. Satsa istället på färskpressade juicer och utrensande detox-téer. Även rött, grönt och vitt te funkar. Och glöm inte bort vattnet!

Nyttigare hela hösten. Fortsätt med detoxinspirerad kost även efter kuren. Tänk då enligt 80/20-principen. Äter du nyttig mat till 80 procent, så kan du gå loss på choklad, rödvin och ost.

Tecken på att du behöver en detox:

Allmän trötthet, huvudvärk, ledvärk, dålig hy och matsmältningsproblem kan vara tecken på en överbelastad kropp.

Du blir:

Wellness

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa