Chateau Lafite

MAT & DRYCK

Fråga: Hej! Jag fick för kanske 10 år sedan, en flaska Chateau Lafite Rothschild -87. Min fråga är. När kan den tänkas vara mogen att förtäras? Vill ju ogärna att den skall bli "för" gammal. Lagringsförhållandet har varit bra. Stillaliggande i matkällaren. Temp mellan 16-18 grader beroende på årstid. Tack på förhand! Perre

Vinexperterna svarar: Hej!

Chateau Lafite Rothschild är en premier cru från Pauillac i franska Bordeaux. Med andra ord en av topproducenterna i området och därtill ett av världens mest kända vinslott. Här vilar mycket på gamla traditioner och man har producerat vin under århundraden. Slottets viner figurerar på vinauktioner världen över och betingar ofta en hög prislapp.

Med tanke på att området ligger så pass långt norrut är klimatet svårt att sia om och vissa årgångar blir definitivt bättre än andra. 1987 är inte ett toppår och vinet kommer att vara moget att dricka fortare än exempelvis årgång 1986 som tillhör ett av de bättre åren. Visst kan du behålla vinet några år till, vissa skulle säga länge till. Vi är dock förtjusta att dricka Bordeauxvin med god fräschör och bra spänst i frukten. Inom en femårsperiod skulle vi rekommendera konsumtion. Var dock medveten om att viss flaskvariation kan finnas. Den ena flaskan behöver inte vara den andra lik.

Mvh Camilla och Ulrika