Nu kan du njuta av en pilsner och samtidigt tänka på miljön

Av: 

Göran Winbergh

Mat & Dryck

KRAV-odlad malt är grunden för ett eko-öl.

Ekoölen breder ut sig.

När bryggerijätten Carlsberg nu kastar sig in i KRAV-kampen hårdnar konkurrensen om ekologiköparna.

Aftonbladets Göran Winbergh har testat alla starka miljöpilsner.

Göran Winbergh är Mat & Vins egen ölexpert.

Svenskarna är tillsammans med danskarna bäst i världen på att handla miljövänligt. Och trots lågkonjunkturens allt tunnare plånböcker ökar efterfrågan på de dyrare ekologiska varorna.

Det märks också i Systembolagets vin- och ölsortiment. På vinsidan har antalet ökat till ett 50-tal och från en stackars ensam ekoöl för några år sedan har sortimentet nu vuxit till sex.

Bedömt med ekovinerna kan sex öl tyckas vara en blygsam siffra. Men det är betydligt enklare att ställa om en liten vingård till KRAV-odling jämfört med de stora kornfält som fordras för malt till ölbryggning.

Carlsberg satsar nu dubbelt vilket visar att efterfrågan på ekoölen väntas fortsätta öka. Redan i dagarna dyker Falcon Ekologisk Premium Lager upp på krogarna. Längre fram i vår släpper bryggerijätten ytterligare ett ekoöl – då på Systembolaget. Falcon Ekologisk Special Brew (14,30 kr, 50 cl, 5,7 %) blir troligen betydligt maltigare och fylligare än sin ganska tunna krogsyster.

Dessutom kommer förnämliga Nynäshamns Ångbryggeri med ett mikrobryggt ekoöl på Systemet i april: Ekholmen Ekologisk Ale (28,90 kr, 50 cl, 4,7 %).

Det här är våren då miljököparnas krav på fler ekoöl blir infriade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert: