Gå till roten!

Gå ner i vikt

Man tror att den härstammar från östra Ryssland, den meterhöga örten med ovala blad, vita blommor och rötter med en riktigt stark och säregen stark smak som kommer från allyl- och butylsenapsolja och ett senapsliknande ämne som kallas glukosinolat.

Hettan är som starkast när roten är färsk­riven. Kokt smakar pepparrot mycket mildare och ganska likt palsternacka.

Här i Sverige har den odlats i kryddträdgårdar sedan 1400-talet och använts i både matlagning och naturmedicin.

Under medeltiden var man övertygad om att pepparrot kunde dämpa feber. Gröt av råriven, färsk pepparrot har traditionellt använts som omslag på svullna, inflammerade leder.

Det svenska husmansköket rymmer flera klassiker med pepparrot, där vit sås med pepparrot till kokt kött – så kallat pepparrotskött – är ett av huvud­numren. Kokt torsk med skirat smör och färskriven pepparrot är en annan smarrig klassiker.

Köper du en bit svensk pepparrot i butiken i dag är chansen stor att den

odlats i halländska Fjärås, som blivit något av en huvudstad för svensk pepparrotsodling.

Källor: Ne.se, Lef.org, Yle.fi

Supermaten: Pepparrot

Hemligt vapen: Motverkar cancer.

Pepparrot är rik på aromämnet glukosinolat som intresserat forskare för sin förmåga att i laboratorie­tester bromsa tillväxten av vissa cancerformer.

Anfaller: Svullna fötter.

Sinigrin är ett ämne som har visat sig ha kraftfull vätske­drivande effekt och pepparroten innehåller en hel del!

Superkrafter: Lindrar snuva.

Färskriven pepparrot kan hjälpa dig när du är täppt i näsan. Att mumsa en tesked råriven pepparrot sticker till rejält i näs­an, men obehaget är relativt kortvarigt. Pepparrotens styrka har en avsvällande effekt på täppta näs­or och svullna bihålor. 

Mia Sahl

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Gå ner i vikt

LÄS VIDARE

Kokt torsk med äggsås

ÄMNEN I ARTIKELN

Gå ner i vikt

Hälsosam mat

MER OM GODARE

Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

Nu är det dags för kräftfest

Spice up your life!

17 munsbitar som matchar nubben

Så fixar du biffen

Här är drycken som passar till julmaten

Är ägget kokt eller rått? 

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Husmanskost för dig som är trött på kött

Vilda växter som går att äta

7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna

I final: Här är årets godaste mackor

Är dyrast i världen – så smakar chipsen

Stjärnkocken avslöjar vad han lagar hemma

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”

Välkommen till en matsmart dag i veckan!

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept

Midsommarhelgen är räddad – sju miljoner svenska jordgubbar

Så blir du klar med julbordet på rekortid

Vegetarisk midsommarbuffé – här är höjdpunkterna

Så ser du skillnad på kräftorna

Matiga mackor till middag