Hur stark var vår gamla pilsner?

MAT & DRYCK

Kan du hjälpa mig lösa en tvist. På femtiotalet fanns det då som nu pilsner.

Vi tvistar om vilken alkoholhalt den var på: Över eller under 2 procent?

Fanns det även starköl och mellanöl på femtiotalet?

Roland Lundh

SVAR: Visst fanns pilsner på 50-talet. Den innehöll 2,8 viktprocent alkohol vilket motsvarar dagens 3,5 volymprocent.

Pilsnern på 50-talet var alltså lika stark som dagens folköl. Något mellanöl (3,5 viktprocent eller dagens 4,2 volymprocent) fanns inte, det dök upp som en egen skatteklass på 60-talet.

Starkölet (4,5 viktprocent eller dagens 5,6 volymprocent) började säljas när motboken slopades 1955. Tidigare hade svenska bryggerier försökt sälja 4,5-procentigt öl utomlands, därav det fortfarande förekommande begreppet ”Exportöl” som benämning på starköl.

Som kuriosa kan nämnas att pilsnern på 30-talet hade en styrka på 3,2 viktprocent. När andra världskriget gjorde försörjningsläget svårare beslutade myndigheter och bryggerier att gå ner till 2,8 viktprocent för att spara korn till brödsäd (högre alkohol kräver mer kornmalt).

Så att gubbarna på kaféerna i 30-talets pilsnerfilmer alltid verkar vara lite glada i hatten har sin förklaring – de drack riktigt stark pilsner.

ARTIKELN HANDLAR OM

Öl