Hjälp mig ur pås-sås-träsket!

MAT & DRYCK

Hej!

Först o främst tack för att du fortsätter synas lite då och då på nätet med goda råd ;)

Jag heter Felix Sandgren 25 år och studerar systemvetenskap i Lund där jag för tillfället delar lägenhet med mina 2 studerande kamrater Håkan och Simon. Matbudgeten är ju som sagt snål. Men ibland får det ju banne mig dras till med finare kött att stekas, vilket i våra budget-termer brukar sträcka sig till någon skumt billig fläskfile som ålat sig hela vägen från Brasilien ner till frysdisken på willys i lund.

Ok, till mitt problem. Jag har liksom kört fast i det där pås-sås träsket. Mina färdigheter i köket har liksom spikat allt annat runtomkring i våran"lyxiga" middag. Potatisgratängen har äntligen nått konkurrenskraftiga termen "fan smakar ju lika gott som min mormors!" :D Brasilianar-filén härligt marinerat i en häxblanding av kryddor från santamaria, knorr, "tex mex" och "Macdonaldssponsrat" salt och peppar. Sen står jag där med en påse "grönpepparsås" i ena handen och suckar tungt. Hela mitt mästerverk som jag lagt mitt hjärta och själ i att tillaga till perfektion för mig och mina kamrater dras ner av denna sista skamfläcken av icke egen självtillagad sås.

Sen börjar jag också bli lite (väldigt) trött på alla dessa "gräddbaserade såser" och vill vidga mina såsvyer ut och förbi dem. Jag har alltid undrat vilken sorts sås det är man får ibland på resturanger till sina köttbitar. Min terminologi i dessa nya territorier är svag och jag har inte den blekaste vad det kallas. Inte baserad på grädde, inte baserad på sky, det är vad jag vet...

Så har du ett tips på en icke-gräddbaserad sås som jag kan svänga ihop till min fina lyxrätt så blir hela månaden räddad :)

Med vänliga hälsningar / Felix

Hej Felix

Jag förstår ditt problem, och det är klart att du ska göra en egen sås. Men det är inga dåliga krav du har heller! Varken grädde eller sky, som är två grejor som gör att man lätt lyckas i hemmaköket. Man kan dock aldrig få restaurangsåsen hemma om man inte ställer sig och gör egna fonder förstås. Men något som liknar det resultatet är:

Finhacka 2 schalottenlökar och 1 vitlöksklyfta. Fräs dem i lite smör med 1-2 tsk torkad rosmarin. Blanda ner 1 msk tomatpuré och låt den rostas i katrullen ett par minuter. Häll på 4 dl gott rödvin, 2 dl vatten och 1 msk flytande kalvfond. Låt koka ihop, smakätt med salt, peppar och lite socker.Vispa ner 2 msk smör i slutet och red ev med lite maizena...

Lycka till!

Mvh Tina Nordström