Festa på hummer!

MAT & DRYCK

Som gjord för nyårsfesten

Vad: Skaldjurens skaldjur. Färsk svensk är oöverträffad men amerikansk och kanadensisk är inte dum den heller. Fixa så lite som möjligt med färsk hummer. Servera med hemgjord majonnäs eller i en skaldjurssallad. Fryst hummer gör sig bättre tillagad, recept finns längre ner.

När: Fångas i tinor från första måndagen efter den 20 september, fram till Valborgsmässoafton.

Var: Fryst finns i de flesta mataffärer, särskilt runt nyår. Den färska är betydligt dyrare och dyker nästan bara upp i fiskaffärer och mycket väl­sorterade snabbköp.

Kostar: Svensk går på 600–800 kronor/kg. Färsk amerikansk och kanadensisk går på några hundralappar mindre per kilo. Fryst är betydligt billigare.

Nyttigt: Hummern är rik på zink och selen.

Smak: Mild, delikat, aningen sötaktig smak.

Var: Fiskas i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund.

Förvaring: Kallaste vrån i kylen.

Smakkamrater: Majo, grädde, vitlök, vitt vin, champagne, konjak (en liten skvätt i såsen/soppan)

Är god:

Färsk med majonnäs.

Gratinerad med ett gott kryddsmör.

I soppa (kokas på skalen) med köttet i bitar.

I gräddig sås till pasta.

I risotto.

Veta mer:

www.svenskfisk.se

Hummer à l´ Américaine

Ger cirka 4 portioner

Tar 40 minuter + tining av humrarna

Du behöver:

2 frysta humrar à 300 g (nettovikt)

2 schalottenlökar eller 1/2 rödlök

1 liten vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk hackad dragon

1 apelsin

200 g burktomater

1 msk tomatpuré

1 dl vitt vin

2 msk konjak

1 tsk fiskfond, på flaska

1 krm cayenne

4 msk smör

Salt och peppar

Gör så här:

1. Tina humrarna. Gör det helst över natten i kylen.

2. Dela dem på längden. Vänd hummern mot dig. Ta en stor och stadig kniv. Sätt spetsen i ”krysset” mitt ovanpå huvudskölden. Tryck ned och klyv främre delen av huvudet. Vänd på hummern, dra ut stjärten så att den ligger platt, sätt knivspetsen i krysset fast från andra hållet och klyv hummern.

3. Ta ut köttet i stjärten och peta bort tarmen. Dela köttet i stora bitar. Knäck klorna med nötknäppare, ta av benen och pillra ur köttet. Lägg hummersmöret och eventuell rom i en hög för sig.

4. Skala och hacka schalottenlöken/rödlöken och vitlöken fint. Hacka dragonen.

5. Tvätta apelsinen och skala av en bit 2 x 5 cm skal.

6. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs hummerköttet i 1 minut på hög värme. Fiska upp och lägg på en tallrik.

7. Fräs löken och vitlöken någon minut på lägre värme. Lägg i dragonen, apelsinskalet, tomaterna, tomatpurén, det vita vinet, konjaken, fiskfonden och 1 dl vatten. Rör om och koka ihop i 5 minuter.

8. Plocka upp och släng apelsinskalet. Smaka av med cayenne, salt, peppar och lite pressad apelsin. Vispa i smöret, hummersmöret och rommen. Lägg i hummerköttet, värm och skeda tillbaka i hummerskalen.

9. Servera med bröd.

ARTIKELN HANDLAR OM