Så gör du vegansk ”sill”

Vegansk sill: Så gör du

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Havtorn till inlagd sill eller zucchini ger en exotisk touch till vegansk sill.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Få att få rätt konsistens och smak på vegansk ”sill” gravar man först zucchinin över nat­ten, innan man blan­dar den med vald smak­ sätt­ning.
Testa gärna havstornszucchini!

Havtornszucchini

Antal: 6 bufféportioner

Ingredienser:

  • 1/2 sats gravad zucchini (se recept nedan)

  • 2 dl grundrecept ättikslag (se recept nedan)

  • 1 dl havtornsbär

  • 1/2 dl riven pepparrot

  • 1 liten silverlök, skivad

Gör så här:

  1. Häll av spadet från zucchinin och skär den i sneda skivor cirka två centimeter breda.

  2. Blanda havtorn, pepparrot och lök med lagen. Vänd ihop med zucchinin. Låt mogna i ett dygn i kylen innan servering.

Grundrecept gravad zucchini

Antal: 6 bufféportioner

Ingredienser:

  • 2 stora zucchini

  • 3 msk salt

  • 2 msk socker

  • 2 dillkvistar, hackade

  • 1 krm mald kryddpeppar

Gör så här:

  1. Skölj och ansa ändarna på zucchinin. Skär varje zucchini i fyra längder.

  2. Blanda salt, socker, dill och kryddpeppar och fördela jämnt över zucchinin. Låt grava över natten.

  3. Häll av vätskan i en sil.

Grundrecept ättikslag

Det här grundreceptet på så kallad 1­2­3–lag kan man använda till det mesta som man vill ha en sötsur smak på. Till exempel skivad rödlök, eller som här inlagd zucchini.

Ingredienser:

  • 0,5 dl ättiksprit, 12 procent

  • 1 dl strösocker

  • 1,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en skål, rör om tills sockret lösts upp.

  2. Blanda i valfri smak­sättning.

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Julmat

Jul