”Quorn – svårt att tänka mig något mer konstgjort”

Mats-Eric Nilsson chattade med läsarna om bluffmaten

Mats-Eric Nilsson.

Moderator säger: Välkommen till chatten, Mats-Eric Nilsson. Vi börjar med första frågan.
Vilken bluffprodukt blir du själv mest äcklad av? säger: Hej Mats-Eric,Vilken bluffprodukt tycker du är äckligast? /f
Mats-Eric Nilsson säger: Det är ganska svårt att välja faktiskt. Men pressad skinka, som inte är riktig skinka utan en tumlad och formad köttmassa uppumpad med vatten och med tillsatta aromer och smaförstärkare, hör till de värre.
Rasmus säger: Varför ska man välja bort mat med tillsatser? Förutom att man vill göra "rätt"??
Mats-Eric Nilsson säger: För att tillverkaren tagit bort de riktiga råvarorna som finns på förpackningens framsida och ersatt med olika tillsatser.
Daniel säger: Finns det några speciella märken såsom "scan", "eldorado" osv. som man ska hålla sig undan från?
Mats-Eric Nilsson säger: Nej, det gör det väl egentligen inte. Det finns ingen sådan enkel regel. Men alla stora varumärken bör man vara vaksam inför – och noga läsa innehållsförteckningen.
ida säger: Förutom smaken, Finns det någon annan anledning till varför man bör välja röd mjölk istället för blå från Arla enligt dig?
Mats-Eric Nilsson säger: Jag brukar dricka gammaldags mjölk som har naturlig fetthalt och inga konstgjorda och tillsatta vitaminer.
säger: Hej! Min man har läst någonstans att det är gift i risifrutti och cremefraiche. Vet du något om detta? //Astrid
Mats-Eric Nilsson säger: Nej, det tror jag nog inte på. Lightvaranterna innehåller tillsatser, men knappast något gift.
millan säger: är det sant att folk som jobba med frukt har handskar på sig annars får dom utslag?
Mats-Eric Nilsson säger: Vet inget om det. Men det verkar inte osannolikt eftersom frukter, som apelsiner, är antimögelbehandlade och dessutom kan ha bekämpningsrester.
Johnny säger: Ska man inte äta produkter med Sötningsmedel i? Eller är det nyttigare än socker?
Mats-Eric Nilsson säger: Vad som är nyttigast får hälsoexpertera uttala sig om. Jag vill äta så naturliga produkter som möjligt och är skeptisk till allt vad sötningsmedel heter. Så jag väljer socker, men inte så mycket. Oftast blir det råsocker, som har mer smak än det raffinerade vita sockret.
jonas säger: Är verkligen vacum-packad köttfärs en bluffprodukt? Koldioxid finns det ju nämligen rätt mycket av i atmosfären också.
Mats-Eric Nilsson säger: Nej, det är ingen bluffprodukt, enligt mig. Däremot kan det vara intressant att veta att den kan vara upp till åtta dagar gammal. Själv föredrar jag nymald köttfärs.
Erik säger: Hej jag undrar varför förbjuder man helt enkelt alla olika tillsatser och e-ämnen, för det är ju helt klart inte hälsosamt?
Mats-Eric Nilsson säger: De som är godkända har testats i många djurförsök och det är bara när det gäller ett mindre antal som det finns misstankar om att de kan vara hälsofarliga. För mig är inte eventuell farlighet det intressantaste, utan att matkvaliteten är så låg och att tillsatserna används för att bedra våra sinnen.
Henke säger: Tjena MATTE! Vad hade det funnits kvar i affären om man tog bort alla produkter som inte hade några som helst tillsatser? Frukt och grönsaker?
Mats-Eric Nilsson säger: Ja, det skulle man kunna tro. Men så illa är det faktiskt inte. I min nya bok, Äkta vara, visar jag att det går att hitta fler äkta varor än frukt och grönsaker på hyllorna. Och fler kommer det antagligen att bli. Den konsumentopinion som nu växer fram kommer att få många tillverkare att minska antalet tillsatser.
matseriknilsson säger: Är alla matprodukter du köper "riktiga", köper du någonsin bluffprodukter?
Mats-Eric Nilsson säger: Jag handlar bara äkta varor. Men visst kan det hända att jag på lunchen får i mig en och annan tillsats, det är ju svårt att ha koll på detta när det inte finns någon innehållsförteckning.
Moderator säger: Det börjar bli dags att avrunda chatten. Vi tar tre frågor till.
säger: Min första fråga är vilket E-nummer på smakförstärkare som dusagt att man verkligen bör undvika? Andra frågan är vad du anser om alla de quornprodukter som finns ute på marknaden, bra eller dåliga?
Mats-Eric Nilsson säger: Det vanligaste smakförstärkaren är E621, mononatriumglutamat. Så den bör man hålla utkik efter. Det är svårt att tänka sig en mer konstlad produkt än quorn.
kurre säger: Tror du att vi om 10 år kommer ha sundare matvanor?
säger: Vilken typ av julskinka är mest "rätt" och hälsosam? Olle
Mats-Eric Nilsson säger: Absolut. Det är jag övertygad om. Om den här konsumentopinonen håller i sig kommer vi i framtiden att uppfatta den värsta tillsatstiden som en historisk parentes. Men då får vi konsumenter inte släppa taget om matkvaliteten. Gå in på www.aktavara.org och delta i diskussionen om maten.
säger: Ingen fråga men ett stort TACK för att du satt fingret på fusket och gjort i alla fall mig tillen mer medveten konsument. Låt oss starta en folkrörelse för bättre mat hälsar Marita.
Mats-Eric Nilsson säger: Tack! Det håller faktiskt på att uppstå en sådan rörelse på www.aktavara.org.
Moderator säger: Då är chatten avslutad. Stort tack till Mats-Eric Nilsson och alla läsare som medverkat och ställt frågor.