Pepparkaksskolan: Så gör du succé

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Recept från ”Pepparkakeland” (Massolit).

15 steg till succé med pepparkaksbaket

Hej, du julens högst älskade lilla pepparkaka!

Här är tipsen som gör dig till mästare på både kakor och hus.

BAKET

1. Jobba snabbt
Kavla ut den kylskåpskalla degen snabbt så att den inte hinner bli för varm. På så sätt flyter inte peppar­kakorna ut så mycket när de gräddas.

2. Gilla trasigt
Bli inte ledsen om pepparkakorna går sönder. De är fortfarande pepparkakor och blir jättegoda att strö över glass, blanda med vispad grädde, använda som botten på en cheesecake eller bara äta som de är.

3. Använd limpistol
Om du inte tänker äta pepparkakshuset går det lika bra att limma ihop allt med en limpistol. Finns att köpa i hobbybutiker.

4. Kyl ner dig
Ha en skål fylld med isvatten nära till hands. Om du bränner dig på det heta sockret eller limpistolen är det bara att stoppa ner fingrarna i det kalla vattnet.

5. Snitta snyggt
Om du ska skära ut figurer med kniv så är det bäst att kavla ut degen direkt på plåten och sedan stoppa in hela plåten i kylen eller frysen i 15 minuter. Då får du snyggare snitt och degen flyter inte ut så mycket när den gräddas.

6. På med handskarna
Använd handskar, på så sätt riskerar du inte att få det smälta sockret direkt på huden.

7. Ta det lugnt
Sitter sockret fast i stekpannan? Fyll bara på med vatten och koka upp så smälter det igen.

KRISTYREN

8. Spritsa loss
För att göra riktigt snygga spritsade dekorationer behöver du en sprits­påse med en rund tyll. Gå gärna loss med andra tyllar för nya roliga effekter.

9. Gör stödlinjer
För att sätta ihop alla delar i rätt vinkel hjälper det att rita ut stödlinjer på ett papper som du sedan enkelt följer.

10. Slipa till kanterna
Skrapa och skär till kanterna med en vass kniv, ett vasst rivjärn funkar också bra.

11. Dekorera med choklad
Vill du ha chokladkristyr byter du ut 2 msk av florsockret mot kakao.

DEKORATIONEN

12. Slösa med färg
Det finns såväl flytande hushållsfärger som färger i pulverform och tuschpennor med ätbar tusch. Leta i hobbybutiker och bakbutiker, både på stan och på internet. Färga kristyren i regnbågens färger eller måla direkt på bygget med penslar.

13. Strössla dig glad
Gör pepparkakorna lite extra glamorösa med guldpulver, guldkulor, guldspray eller guldströssel. Go crazy med strössel i all världens färger krossade karameller, godisbitar, marshmallows, mandelflagor, hela nötter och annat du hittar.

14. Låt det snöa
Bomull, låtsassnö, sockervadd och florsocker blir alla vacker snö som inte smälter.

15. Tänd ett ljus
… men inte ett riktigt. Man vet aldrig när olyckan är framme. Satsa på elektriska värmeljus. Finns att hitta lite varstans och sprider samma varma sken.

SÅ GÖR DU

MJÖLKFRIA PEPPARKAKOR
Smör – byt ut mot mjölkfritt smör.
Grädde – byt ut mot havre- eller sojagrädde.
Yoghurt – byt ut mot soja- eller havreyoghurt.
Mjölk – byt ut mot soja-, havre- eller mandelmjölk.

VITA PEPPARKAKOR
Byt ut farinsockret mot vanligt.

En portion motsvarar en sats pepparkaksdeg.

Pepparkaksdeg och kristyr

INGREDIENSER

KRISTYREN:
Det här är min absoluta favoritkristyr. Du kommer snabbt att lära dig när kristyren har fått precis rätt konsistens för att spritsas snyggt.
6 dl florsocker
½ dl potatismjöl
2 tsk vit sirap
2 msk vatten
Vispa ihop samtliga ingredienser i en skål. Om kristyren är för lös tillsätter du mer florsocker, är den för tjock tillsätter du mer vatten.

PEPPARKAKSDEG

9 ½ dl vetemjöl
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
½ msk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
150 g smör
¾ dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
1. Sikta ner vetemjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Tärna smöret och lägg det i en matberedare tillsammans med strösocker, farinsocker, sirap och vispgrädde. Mixa till en slät smet.
3. Häll ner smeten i mjölblandningen och knåda ihop till en fast och smidig deg. Du kan göra allt för hand, men jag tycker att mat­beredaren är en fantastisk hjälpreda här.
4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna längre.

Jul & Advent – i butik nu!

257 tips, recept och pyssel.

Jul & Advent finns i butik 18 november–15 december 2015.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK